Гојковић: Нећемо се зауставити док се свака жена и девојчица у Србији не осети безбедно

Потпредседница Владе, министарка културе и председница Координационог центра за родну равноправност Маја Гојковић, поручила је данас, поводом Међународног дана фемицида, да свака жена и девојчица у Србији мора да се осети безбедном.

„Овај дан нас подсећа на многе изгубљене животе жена, жртава партнерског насиља и насиља у породици, али је истовремено обојен и борбом нашег друштва да више не изгубимо ни једну жену, мајку, ћерку, сестру, баку“, изјавила је Гојковић и додала да је обавеза нашег друштва да се још више и јаче ради на унапређењу законодавног оквира, јачању капацитета институција и мултисекторске сарадње у циљу спречавања сваког насиља над женама које је, нажалост, још увек реалност и у Србији, као и на светском нивоу.

Гојковић је подсетила да је само у овој години, 25 жена изгубило живот као последица породичног или партнерског насиља, док у претходних 10 година та бројка прелази 400.

„Ово су веома забрињавајући подаци који се не смеју занемарити. Држава је до сада урадила много на пољу заштите жена и њихових права, али заједно морамо да наставимо још снажније у тој борби како би жртве биле охрабрене да пријаве насилнике, а институције адекватном реакцијом спречиле најгоре исходе“, истакла је председница Координационог центра за родну равноправност.

Према речима Гојковић важни датуми представљају дане када се највише говори о томе, али само континуираним радом може се створити средина у којој ће се свака жена и девојчица у Србији осетити безбедно.

„Фемицид је проблем читавог друштва и само заједничким снагама можемо да створимо сигурно и безбедно окружење за све грађане и грађанке у Републици Србији“, истакла је председница Координационог центра за родну равноправност.