Божовић на песничкој вечери у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“

1
1
4

Уједињене Нације у Србији ове године организују низ догађаја у оквиру 16 дана активизма против насиља над женама, међу којима је и песничко вече под називом „Живот без насиља је поезија“, које је организовано у Културном центру Град како би се промовисала улога ангажоване поезије у одговору на насиље над женама и девојчицама.

Председница Стручне групе Координационог тела за родну равноправност и државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Стана Божовић је том приликом истакла да је, учествујући у Кампањи „16 дана активизмаˮ, Координационо тело за родну равноправност подржало низ догађаја везаних за равноправност жена и мушкараца и суочавање са насиљем над женама и девојчицама.

„Теме овакве поезије су разне, укључујући положај жена, њено место у друштву, супротстављање немилосрдним обрасцима патријалхалности, отпор насиљу, подршка револуцији, еманципација жена, равноправност и љубав, ма шта она значила“, нагласила је  Божовић и додала да су заједничко тој поезији оштро перо и одлучан став, као и порука да се жели изаћи из сенке и показати колико реално вредиш.

Божовић је изразила наду да ће следеће године бити у прилици да се саопште подаци по којима је број жртава овог вида насиља опао и да су интервенције надлежних органа дале веће резултате. „Супротстављање насиљу представља трајно усмерење Владе Републике Србије уз изградњу друштва у коме равноправно живе жене и мушкарци у достојанству и благостању, па са тим циљем учествујемо на песничкој вечери ради доприноса потпуном искорењивању насиља и његових узрока“, поручила је  Божовић.

Песничко вече организовано је као неформални скуп песника, уметника, представника УН-а и цивилног друштва.