Координационо тело и УНДП: Неком телефонска, неком линија живота 

Конкурс за СОС линије за подршку женама жртвама насиља

Препознајући важност СОС телефонске подршке за жене које су у ситуацији насиља, Координационо тело за родну равноправност и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији расписали су данас конкурс за доделу средстава организацијама цивилног друштва које пружају ову услугу.

 „У борби против насиља над женама и девојчицама треба да смо сви заједно. Држава је ту да донесе законе и стратегије и да институције раде свој део посла, али родно засновано насиље погађа цело друштво. Да охрабримо жене да пријаве насиље, да не окрећемо главу пред насилницима, да едукујемо младе о родној равноправности, да се више бавимо превенцијом. Заједно са нашим међународним партнерима, али и организацијама цивилног друштва које су деценијама уназад носиле ову борбу радимо на пружању подршке женама жртвама насиља, тим поводом и ове године подржаћемо организације које пружају правну и психосоцијалну подршку женама које су преживеле насиље“, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Циљ конкурса је да се обезбеди континуитет у пружању подршке женама у ситуацији насиља путем СОС линија, као и да се ова услуга прилагоди потребама корисница током епидемије COVID -19.

Предлоге пројеката могу поднети организације које пружају специјализовану услугу СОС подршке женама које су у ситуацији насиља, и то преко телефона, или електронским путем – преко online платформи за комуникацију, електронском поштом и слично, а ради обезбеђивања анонимних консултација, пружања информација о правима, повезивања са другим службама и оснаживања жена.

СОС телефони посебно су важни током дуготрајних кризних ситуација, попут епидемије COVID-19, када услед несигурности, ограничења контаката и сужене могућности жена да се обрате институцијама, постоји повећан ризик од ескалације насиља у породици и партнерским односима. Са друге стране, организације цивилног друштва често се суочавају са недостатком средстава за континуирано обезбеђивање ове врсте подршке.

Детаљна правила конкурса, обрасце за пријаву и смернице за њихово попуњавање могу се пронаћи на линку: https://rodnaravnopravnost.gov.rs/sr/dokumenti/javni-konkursi-aktivni/konkurs-za-dodelu-sredstava-za-podrshku-radu-sos-linija-za-zhene

Пријаве, као и питања у вези са конкурсом, организације цивилног друштва могу да доставе електронском поштом на адресу: [email protected].

Рок за подношење пријава је 28. април 2021. године до 17 часова. 

Конкурс је расписан у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији III“, који у партнерству са Владом Републике Србије и Координационим телом за родну равноправност заједнички спроводе УНДП, УНИЦЕФ, UN Women и УНФПА, уз подршку Владе Шведске. Ова иницијатива усмерена је на развој друштвеног и институционалног окружења које ће допринети нултој толеранцији и искорењивању насиља над женама и девојчицама у Србији.