Михајловићева: За економско оснаживање жена на локалу 67 милиона динара

Михајловићева: За економско оснаживање жена на локалу 67 милиона динара

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, уручила је данас, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и шефицом Kанцеларије UN Women Миланом Рикановић, уговоре о реализацији пројеката економског оснаживања жена за четири невладине организације, у вредности од 16 милиона динара.

Михајловићева је овом приликом истакла да Kоординационо тело за родну равноправност, Министарство за европске интеграције и UN Women трећу годину заредом реализују ИПА пројекат „Kључни кораци ка родној равноправности“, у оквиру ког су омогућени финансијски услови за оснаживање жена на локалу.

„Пуно тога смо урадили на републичком нивоу, али то није довољно, морамо све активности спустити на локал и драго ми је што ћемо кроз ове пројекте подржати посебно рањиве категорије жена, као што су жене на селу, Ромкиње и жене са инвалидитетом. За три године подржали смо 16 невладиних организација са укупно 57 милиона динара, док је за унапређење родне равноправности у 20 локалних самоуправа издвојено 10 милиона динара“, рекла је она.

Михајловићева је додала да је родна равноправност један од приоритета Владе Србије и да ће у сарадњи са организацијама цивилног друштва положај жена на локалу бити побољшан.

„Kроз пројекте које смо подржали неке жене ће уписати факултете, стећи додатне вештине, набавићемо опрему за прераду воћа и поврћа, обезбедити им обуке и менторски рад. Хвала министарки Јоксимовић на залагању што ћемо и у будућности наставимо да радимо на овом пољу заједно, а све у циљу да се положај жена у Србији унапреди“, рекла је она.

Јадранка Јоксимовић истакла је задовољство што већ три године конкретним пројектима из фондова Европске уније подржавамо жене у Србији и најавила да ће и кроз ИПА 2019 бити издвојено два милиона евра за унапређење родне равноправности.

„Женама отварамо простор у јавној сфери, али је њихов положај у породичним односима и даље оптерећен. Нажалост, многе жене се и данас одричу имовине, а то је капитал за оснаживање и стицање економске самосталности. Србија ће наставити да прати и подржава европске трендове у погледу родне равноправности, који су у складу са стратегијом за родну равноправност коју је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила прошле године“, рекла је Јоксимовићева.

Милана Рикановић изјавила је да је криза поводом корона вируса још једном показала да се родне неједнакости у кризним ситуацијама умножавају.

„Драго ми је да ћемо и ове године кроз пројекте које смо подржали допринети економском оснаживању жена и ублажавању последица које је изазвала епидемија корона вируса“, рекла је Рикановићева.

Ана Саћиповић, председница Удружења Ромкиња „Освит“, захвалила је потпредседници Владе и целој заједници на подршци, рекавши да је припадницама ромске популације неопходна помоћ.

„Kроз овај пројекат 100 припадница ромске заједнице биће оснажено. Говоримо о женама које су екстремно сиромашне и ниско образоване и којима је подршка неопходна како би заузеле место у друштву које им припада“, рекла је она.

Пројекат „Kључни кораци ка родној равноправности“ заједнички реализују Kоординационо тело за родну равноправност, Министартство за европске интеграције и UN Women, уз финансијску подршку Европске уније.