Михајловићева: Нико нема право да туче и убије жену!

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да поруке и коментари на насиље над женама и девојчицама које можемо прочитати на друштвеним мрежама говоре у прилог томе колико сви морамо више да причамо и радимо на сузбијању насиља и едукацији грађана и грађанки.

Михајловићева је, реагујући на коментаре објављене на друштвеним мрежама а у вези са убиством жене у основној школи у Ердевику, изјавила да никада, ни у једном случају, не постоји оправдање за мушкарце који туку, малтретирају или, нажалост, убију жену.

„Нико, али нико, нема право да одузме живот другом људском бићу. У последњих десет година 319 жена је убијено само зато што су жене и само зато што су неки мушкарци мислили да имају право да их малтретирају и убију, а више од 400 деце ускрате за мајчину љубав и безбрижно детињство. Овакви коментари су страшни и недопустиви и морамо сви много више да радимо, да едукујемо грађане и грађанке шта је све насиље и како да се против њега боримо“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је и да је сваки наратив који оправдава злочин, а убити жену јесте злочин, неприхватљив и тражити оправдање у љубомори, неверству или лошим односима није могуће.

„Држава ће санкционисати насиље, али нису нам довољни закони и институције, уколико сви не дамо свој допринос. Мушкарци треба да знају да нису већи уколико туку и убијају жене, већ уколико се против насиља боре, а насилнике пријављују. Женама поручујем да се не плаше и да пријаве насиље и да не дозволе да их ико убеди да су заслужиле батине и малтретирање. Грађани и грађанке Србије, не затварајте очи пред насиљем, оно је ту око нас и ако желимо да наша деца живе у нормалном друштву, важно је да се сви против насиља боримо“, закључила је Михајловићева.