Координационо тело за родну равноправност подржало регионални дијалог о женама као носиоцима одговора на кризу изазвану КОВИД-19

„Велика је част и задовољство што је Координационо тело за родну равноправност препознато као један од кључних партнера који може дати значајан допринос када је у питању заједнички, родно сензитиван одговор на кризу изазвану пандемијом КОВИД-19,“ истакла је Љиљана Лончар, саветница потпредседнице Владе за родну равноправност која је у име потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић, учествовала у регионалном дијалогу „Жене у првим редовима одговора на КОВИД-19“.

Она је нагласила да су нам овакве иницијативе неопходне како би потребе  и интереси свих чланова нашег друштва, али и региона и шире, а нарочито жена, и то оних најрањивијих, које су посебно погођене кризом, биле подједнако задовољене како у периоду кризе, тако и у периоду опоравка.

Дијалог је започела заменица Генералног секретара УН и извршна директорка UN Women др. Пхумзиле Мламбо-Нгцука, речима да свака криза има родну перспективу и да не смемо дозволити да поништи достигнути ниво женских права, већ да је треба искористити као прилику за унапређење живота свих нас, а нарочито жена и девојчица.

„Због повећаног ризика и ескалације различитих облика родно заснованог насиља у ванредном стању изазваном пандемијом, постоји још јача потреба за добро координираним, мултисекторским одговором на насиље над женама и родно засновано насиље. То је један од приоритета Координационог тела за родну равноправност у одговору на КОВИД-19“, истакла је Лончар.

Лончар је додала да се већини жена у периоду кризе смањује економска моћ и да постају рањивије, јер раде у  мање плаћеним секторима улуге и неге, здравства и социјалне заштите, у чешће неформалним облицима рада, а да су посебно рањиве најугроженије групе жена. Због тога ће форкус одговора Координационог тела бити такође усмерен и на економско оснаживање жена, посебно најрањивијих, на родно одговорно планирање и буџетирање.

Учесници  дијалога су се сагласили да су приоритетна питања одговора региона на КОВИД-19 свакако интегрисани и мултисекторски одговор; спречавање и сузбијање насиља над женама и девојчицама и родно заснованог насиља; редистрибуција повећаног терета економије неге; смањивање родног јаза, нарочито у области дигиталне писмености; брига о родној перспективи приликом планирања и буџетирања одговора, обезбеђивање родне статистике, укључивање младих и боља припрема у циљу адекватнијег одговора на будуће кризе.

Дијалогу који је иницирала регионална канцеларија UN Women за Европу и Централну Азију одазвале су се представнице свих механизама за родну равноправност из региона: федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Косова, Албаније и Турске, како би разговарале о  приоритетима у раду и изазовима са којима се ови механизми суочавају у испуњавању мандата за промоцију родне равноправности и оснаживања жена у контексту кризе КОВИД-19.