Михајловићева уручила годишња признања: Родна равноправност база напретка сваког друштва

Михајловићева уручила годишња признања: Родна равноправност база напретка сваког друштва

 

„Женска права су људска права и родна равноправност је база напретка сваког друштва. Почаствована сам што данас стојим испред ових сјаних жена и мушкараца и што смо уручили признања која показују шта значи борба за једнаке могућности и шта значи рушити препреке и стереотипе и правити кораке ка друштву ослобођеном дискриминације и насиља. Хвала свим добитницима у име сваког грађанина и грађанке Србије, у име сваке девојчице која треба да одраста у таквом друштву“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она се, приликом уручења годишњих признања за унапређење родне равноправности у Србији за 2021. годину, захвалила градовима Крагујевцу, Новом Саду и општинама Кнић, Црна Трава и Тутин јер су показали да су способни да стварају једнаке услове за жене и мушкарце и да се боре у години пандемије која је неповољно утицала на положај жена.

„Хвала професорки Петрушић, која нам помаже све ове године у стварању нормативног оквира, јер су закони основа за све остало. Хвала новинарки Ивани Јаснић, која је упорно, без сензационализма, извештавала о насиљу над женама, пре свега о случају Алексић. Хвала Силвији Нешић, која се невероватном енергијом бори за права Ромкиња, хвала компанији „Икеа“, која континуирано ради да стварању једнаких услова за запослене, велико хвала глумици Милени Радуловић, јер се њен глас чуо и опоменуо нас све, јер је послала поруку да на насиље не смемо да ћутимо. Хвала и медијима, јер без вас борба за родно равноправно друштво није могућа. Важно је да сви заједно стварамо друштво једнаких могућности за жене и мушкарце“, поручила је она.

Шефица канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић истакла је да су ова признања доказ заједничке борбе за родну равноправност и нада да ће наредна година бити боља.

„Борили смо се заједно за јавне политике, за нове законе и стратегије, за несензитивно извештавање, борили смо се против насиља над женама. Ово је доказ да у нашем друштву постоји клима да се боримо за једнаке могућности за све грађанке и грађане и нада да ће наредна година бити боља у стварању друштва једнакости, равноправности и социјалне правде. Хвала КТРР и потпредседници Владе на сјајној сарадњи“, рекла је она.

Глумица Милена Радуловић захвалила је Координационом телу за родну равноправност и агенцији UN Women на урученом признању за допринос јавном заговарању за унапређење положаја жена.

„Хвала вам јер сте препознали и наградили моју и борбу свих девојака да пријавимо насиље и да унапредимо однос жена према самима себи“, рекла је она.

Страхиња Урошевић, директор компаније „Икеа“ за Србију рекао је да ова компанија пружа једнаке шансе и једнак третман свим запосленима.

„У нашој компанији обезбеђујемо једнаке плате за исте позиције, као и једнаке шансе за напредовање на послу. Хвала на добијеном признању, оно је за нас част, али и обавеза да наставимо да стварамо једнаке услове и родно равноправно окружење“, рекао је Урошевић.

Годишња признања која КТРР додељује у сарадњи са UN Women и уз подршку Делегације ЕУ у Србији, уручена су: општини Тутин, за рад локалних механизама за родну равноправност, општини Црна Трава за ангажовање и координација локалне самоуправе и других актера на пољу унапређења родне равноправности, граду Новом Саду за родно одговорно буџетирање, граду Крагујевцу и општини Кнић за одговор на ублажавање последица епидемије корона вируса COVID-19. Индивидуална признања уручена су: професорки Невени Петрушић, за допринос унапређењу јавних политика, пракси и утицај на друштво, Силвији Нешић, за допринос унапређењу положаја младих из перспективе родне равноправности, компанији „Икеа“, за допринос унапређењу радних права жена и мушкараца и усклађивању приватног и професионалног живота, глумици Милени Радуловић, за јавно заговарање за унапређење положаја жена и новинарки Ивани Мастиловић Јаснић, за допринос несензационалистичком извештавању о насиљу над женама и родној равноправности.