Михајловићева: Економско оснаживање жена пут ка добробити њих и целог друштва

Економско оснаживање жена пут ка добробити њих и целог друштва

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас завршном догађају пројекта “Друштвено-економска афирмација жена у условима пандемије” и том приликом уручила сертификате за 25 жена које су прошле обуке за радно оспособљавање и израду рукотворина.

Михајловићева је овим поводом истакла да није било једноставно покренути пројекат “Упослимо 1.000 жена у сеоским подручјима”, да је до сада запослено њих 766, те да је пандемија ковида оставила последице не само на економију, већ на животе жена и читавих породица, али и на насиље над женама.

“Економско оснаживање жена је прави пут за добробит жена, породица и друштва у целини. Један од кључних фактора за борбу против насиља над женама је њихово економско оснаживање. Kао родно одговорна влада, радимо са удружењима жена да закони које доносимо створе једнаке услове за укључивање жена у све сфере живота. Наша жеља је да законски решимо да се више жена упосли и оснажи. Честитам свим женама на труду и раду. Позив и данас свим друштвеноодговорним компанијама и међународним партнерима да подржимо жене да се образују и раде и да се њихове рукотворине које долазе из Србије нађу свуда у свету. Можда и да овај простор у Палати више украсимо рукотворинама наших жена и да дођемо до броја од 1.000 упослених”, рекла је она.

“Желимо да помогнемо женама да усаврше технику, а њихови производи достигну висок квалитет и буду спремни за пласман на тржиште. Добра вест је да је у Министарству спољних послова почело опремање једне просторије по угледу на Српски салон у Немањиној 11 и надамо се да ће то допринети да рукотворине постану све присутнији пословни и дипломатски поклон амбасадорима и другим високим званичницима који долазе у Србију”, рекла је председница удружења „Етно-мрежа“ Виолета Јовановић.

Догађају у Палати Србија присуствовали су и амбасадори Израела и Белгије у Србији, Јахел Вилан и Kун Адам, као и заменик амбасадора Kанаде Брајан Ебел.

Амбасадор Kун Адам захвалио је потпредседници Владе на посвећености и континуираној подршци „Етно-мрежи“ и женама на путу побољшања њиховог положаја у друштву. Амбасадор је честитао добитницама сертификата, верујући да ће квалитети и вештине жена у Србији помоћи у борби против пандемије.

Амбасадор Јахел Вилан рекао је да промоцијом родне равноправности, оснаживања жена као и чувања културног наслеђа, Израел наставља да подржава рад „Етно-мреже“.

Брајан Ебел је рекао да му је драго што су подржали овај пројекат, јер брига за жене и девојчице и бољи положај у друштву део су политике Kанаде. Он је честитао женама учесницама пројекта и захвалио им што чувају културну баштину и учествују у програму економског оснаживања.