Равноправна подела неплаћених послова услов за бољи положај жена

„Жене су преузеле велики терет борбе против пандемије COVID-19 – као раднице у здравственом сектору, али и као раднице у трговинским радњама. Терет неплаћеног кућног рада и бриге о деци и старијима је такође повећан, док подаци указују на повећан ризик од партнерског и породичног насиља“, изјавила је Гордана Гавриловић, саветница за родну равноправност потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност на конференцији „Оснаживање жена преиспитивањем економије бриге: Регионална анализа Европе и Централне Азије“.

„Србија је једна од ретких земаља које су спровеле економску анализу неплаћених послова старања и кућног посла, која је показала да жене у просеку проводе два пута више времена обављајући ову врсту неплаћеног посла у својим домаћинствима у поређењу са мушкарцима“ нагласила је Гавриловићева.

Она је додала да је ово било тек други пут да је оваква анализа спроведена, те да је показала да је посао који углавном обављају жене невидљив, али изузетно важан, јер је процењено да неплаћени послови старања које обављају жене у Србији износи око 15% домаћег БДП-а.

„Сада имамо родно одговорну владу и наш циљ је равноправна подела неплаћених кућних послова и послова старања међу мушкарцима и женама, што би омогућило женама да више времена посвете свом личном и професионалном усавршавању. Наша дужност је да женама и мушкарцима омогућимо једнак приступ послу и да осигурамо да њихов рад, плаћен и неплаћен, буде једнако вреднован“ истакла је она.

Учеснице конференције су говориле о важности разматрања економије бриге из родне перспективе, осврнувши се на примере добре праксе у овом погледу, као и препоруке и планове за даље унапређење положаја жена које обављају ову врсту неплаћеног посла. Такође, представљени су трендови и достигнућа држава у региону у погледу вредновања неплаћеног рада жена, као и иницијативе и мере предузете од стране држава да осигурају опоравак и просперитет друштва у предстојећем постпандемијском периоду.

Конференцију су организовали Економска комисија Уједињених нација за Европу (UNECE), агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, Киргистан и Република Молдова.