Михајловићева у Белом Блату: Економско оснаживање жена стратешки пројекат државе

Михајловићева у Белом Блату: Економско оснаживање жена стратешки пројекат државе

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и градоначелником Зрењанина Симом Салапуром, Бело Блато, у којем је окупљена Мрежа “Женски диван”, и том приликом истакла да данас из овог војвођанског села шаљемо снажну поруку свим женама у Србији да, ако се удружују и ако су заједно и солидарне, уз подршку државе и међународних партнера могу да учине корак више у стратешки важном пројекту економског оснаживања жена.

“Наставићемо да подржавамо жене да за оно што знају да раде добију опрему и да оно што произведу могу да пласирају на тржиште. Наш заједнички циљ је да омогућимо да жене у Србији буду једнако плаћене као и мушкарци, јер на тај начин утичемо на привредни раст и економију земље. Део сте те заједничке борбе и хвала вам што негујете традицију и љубав према свом мултиетничком месту”, рекла је она.

Михајловићева је поручила и да ће помоћи да се на кући старој 100 година удружења “Бело Блато” поправе кров и прозори, али да је важно и да друга женска удружења од локалних самоуправа добију простор на коришћење.

Јадранка Јоксимовић рекла је да смо данас овде не да бисмо имали још један догађај за сликање, већ је ово нешто што радимо по целој Србији да бисмо упознали жене, показали да има добрих примера, упутили их да се удруже и да аплицирају за европска средства, а то ће им донети одрживу егзистенцију.

“Овај пројекат има за циљ да унапреди оно што се у Србији уз све активности које смо предузели још увек дешава, а то је да смо испод европског просека у власништву земљишта од стране жена, и то 18% у односу на 29% у ЕУ. И кроз наредну ИПА укључићемо овакве пројекте, посебно за оснаживање жена на селу. Жене су и у време епидемије показале колико су витални део друштва”, рекла је она.

Градоначелник Симо Салапура изјавио је да је ово место специфично због својих водних површина и склада који вековима влада међу припадницима многобројних народа.

“Могу да буду пример многима како се гради толеранција, негују обичаји, али и кроз иницијативе оснажује живот на селу. Драго ми је да на почетку свог мандата овим лепим поводом посетим управо Бело Блато. Посебан акценат ћемо ставити на женско предузетништво и родну равноправност”, рекао је он.  

Радослава Аралица, председница Зрењанинског едукативног центра, чији је пројекат усмерен на економско оснаживање жена из мреже “Женски диван” подржан са 3,5 милиона динара кроз ИПА пројекат “Kључни кораци ка родној равноправности”, рекла је да је пројекат трајао годину дана и да су успели да повежу пет удружења, те да следи важан део, а то је пласман производа на тржиште.

“Ту нам је јако важна помоћ локалних самоуправа, како бисмо промовисали ове производе и олакшано их пласирали”, рекла је Аралица.

Ингве Енгстроем, шеф Операција у Делегацији ЕУ, изјавио је да је срећан да су могли да подрже ову иницијативу и да данас види резултате рада.

“Питање оснаживања жена и родне равноправности је важно не само у Србији, већ у целом свету. А женама у сеоским срединама је потребна највећа подршка. Њихов економски развој је нижи него у другим регијама, а патријархални обрасци још више преовлађују. Наставићемо да као ЕУ подржавамо Србију у мерама унапређења родне равноправности”, рекао је он.

Kоординационо тело за родну равноправност, у сарадњи са МЕИ и UN Women, а уз финансијску подршку Делегације ЕУ у Србији, реализује трогодишњи пројекат “Kључни кораци ка родној равноправности”, намењен јачању механизама за родну равноправност и подршци економском оснаживању жена.