Михајловићева поводом Међународног дана једнаких зарада: Жене зарађују и до 16 одсто мање од мушкараца

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да платни јаз између мушкараца и жена у Србији износи у просеку од 11 до 16 одсто у корист мушкараца, подсетивши да је европски просек 16,3 одсто, док глобално он износи 23 одсто.

Она је поводом 18. септембра - Међународног дана једнаких зарада, који се ове године први пут обележава у свету, подсетила да су жене у Србији двоструко више ангажоване у неплаћеним кућним пословима, бризи о домаћинству и другим члановима породице.

“Урадили смо прву економску анализу неплаћених послова и дошли до податка да када би се тим пословима придодала економска вредност, жене би зарађивале 546 евра за њихово обављање. Епидемија корона вируса је додатно осветлила колики терет жене преузимају на себе - од бриге о домаћинству, до рада у мање плаћеним областима као што су прехрамбена и текстилна индустрија, службе социјалне и здравствене заштите, док их у најплаћенијим секторима попут ИТ индустрије има мало”, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је и да разлог за мању активност жена на тржишту рада лежи управо у обављању ових неплаћених послова код куће.

“Чак 96 одсто жена као разлог за скраћено радно време наводи бригу о члановима породице, у односу на четири одсто мушкараца. Теже им је да ускладе приватне и пословне обавезе, а о слободном времену за себе да не говоримо. То су патријархални обрасци које морамо да мењамо”, закључила је Михајловићева.