Михајловићева са НАЛЕД-ом о даљим реформама у грађевинском сектору и унапређењу родне равноправности

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Виолетом Јовановић, извршном директорком Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и са њом разговарала о наставку реформи у грађевинском сектору, али и даљим активностима у погледу унапређења родне равноправности и положаја жена.

Михајловићева је овом приликом истакла задовољство због свега што је кроз заједничку сарадњу урађено у претходних неколико година, посебно у сектору грађевинарства, што је резултирало унапређењем позиције Србије на Дуинг листи Светске банке о условима пословања.

„Kао што смо спровели реформу увођењем електронских грађевинских дозвола, по чему се данас такмичимо са најбољим земљама света, не постоји ниједан разлог да и у другим областима то не учинимо, посебно када је реч о е-простору и даљем уређењу области имовине, уз катастар непокретности, питање конверзије земљишта и озакоњење. Сагласна сам да урадимо свеобухватну анализу као основу за даљу реформу у овом делокругу“, рекла је она.

Јовановићева је истакла да је важно кренути у припреме за наредну годину када је Дуинг бизнис у питању, те да постоји озбиљан план активности.

Саговорнице су се сагласиле да је важно да се што пре припреми оквир за регулисање статуса сезонских радника у грађевинарству, али и у кућним и помоћним пословима.

На састанку је било речи и о унапређењу родне равноправности и даљој сарадњи Kоординационог тела са Етно-мрежом.

„Од изузетног значаја је да поред новог закона о родној равноправности добијемо и закон о занатствима и закон о социјалном предузетништву, као и да се регулише област јавних радова за жене које израђују традиционалне рукотворине. С обзиром на немерљив допринос жена очувању српског културног наслеђа, увођење института „чувари традиције“ био би важан корак за даље активности. Жене из Етно-мреже наставиће да, у складу са епидемијом, израђују и заштитне маске са традиционалним везом као поклон званичницима са којима се потпредседница Владе састаје“, закључено је на састанку.