Михајловићева: Није лако женама у јавном животу, морамо бити солидарне

“Није једноставно бити жена у политици и јавном животу. Поред свакодневног доказивања, боримо се са разним коментарима од тога каква нам је фризура и боја косе до тога шта смо обукле, а то су питања која се мушкарцима не постављају. Позивам жене са буду солидарне и да стану једна уз другу”, изјавила је јутрос потпредсендица Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је гостујући у јутарњем програму ТВ Хаппy рекла да је годинама уназад мета разних напада али да као јавна личност покушава да се навикне на то, иако њеној породици није лако да се са тим носи. 

“С једне стране су коментари о томе како изгледам, настали вероватно из љубоморе и пакости. С друге стране, критике да ли нешто радим у складу са законом. На то ћу увек реаговати. Важно је да постоје институције попут Агенције за борбу против корупције које 24 сата, 365 дана у години морају да функционишу и проверавају све нас. Kада сам дошла у ово министарство говорило се о Вељином крадуцкању, Мркоњићевим незавршеним пројектима и кафанама. Потценили су ме, јер рад, ред и дисциплина су оно чиме се водим.

Потпредседница Владе још једном је истакла да нико нема право да жену малтретира, туче или убије и позвала цело друштво да се укључи у борбу протов насиља над женама.

“Држава је направила законе, институције функционишу, али то није довољно. Надопустиви наслови у новинама јуче да је жена заслужила да буде убијена. Морамо да учимо децу поштовању и односима између мушкараца и жена, да стално говоримо о овој теми и едукујемо грађане и грађанке шта је све насиље и колико је штетно. Медији у томе имају важну улогу”, рекла је она.