Михајловићева: Све док иједна жена или девојчица трпи насиље, нема говора о људским правима

„Данас, када цео свет обележава Међународни дан људских права, прилика је да се изнова подсетимо да су слобода и људско достојанство основа сваког модерног и развијеног друштва и као такви захтевају да их свакодневно штитимо и негујемо. Свим грађанима и грађанкама Србије честитам Дан људских права“, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да је окосница сваког демократског друштва поштовање права свих, без обзира ком полу, нацији или вери припадају.

„Данас не можемо а да се не осврнемо на вишеструко дискриминисане групе наших грађана и грађанки, а посебно на Ромкиње, жене са села, самохране мајке, особе са инвалидитетом, које трпе дискриминацију по више основа. Уколико желимо да будемо део развијеног света, онда морамо да се изборимо за то да сви грађани и грађанке буду равноправни чланови нашег друштва, да равноправно остварују сва своја права и да имају једнаке могућности за рад и развој“, рекла је она.

Михајловићева је подсетила да се Међународним даном људских права завршава и глобална кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, те да је овај проблем огромна препрека у остваривању права жена у Србији.

„Нема говора о поштовању људских права све док иједна жена трпи насиље. Ако знамо да је 1,7 милиона жена, дакле скоро свака друга, у нашој земљи претпрела неки вид насиља, било физичко, психолошко или сексуално, онда нам је то јасан сигнал да се још боримо против ове пошасти. И то не само данас и у ових 16 дана, већ целе године, јер нико није толико моћан да другом људском бићу ускрати право на достојанствен живот“, закључила је Михајловићева.