Равноправно у ланцу вредности

Данас је у Свечаној сали Скупштине града Београда одржана завршна конференција пројекта „Равноправно у ланцу вредности“, који је реализовало Удружење пословних жена Србије (УПЖ), уз институционалну подршку Координационог тела за родну равноправност, а подршку у имплементацији пројекта пружила је амбасада Краљевине Холандије. Партнери на пројекту су били Савет страних инвеститора (ФИЦ) и Америчка привредна комора у Србији (AmCham).

На завршној конференцији су представљени резултати пројекта „Равноправно у ланцу вредности“, чија је реализација започета током прошле године са циљем промоције укључивања малих и микро компанија у ланац вредности великих корпорација, како би се њихово самозапошљавање учинило одрживим и тиме ојачали економски капацитети жена у Србији, у складу са 5. Принципом Уједињених нација за оснаживање жена.  Презентовање резултата поткрепљено је приказивањем кратког филма у којем су обухваћене све активности реализоване током пројекта, од иницијалне конференције, изложби и Б2Б сусрета, до радионица организованих у Београду, Зрењанину и Ваљеву. У оквиру конференције, одржана је и изложба производа и услуга чланица УПЖ Србије, током које је организовано умрежавање фирми чланица Удружења, као потенцијалних добављача, са  великим компанијама  - потенцијалним купцима.  У оквиру пројекта, Удружење је припремило каталог производа и услуга својих чланица који је овом приликом дистрибуиран представницима компанија у циљу да им се на најбољи начин представе потенцијали сарадње.

У оквиру пројекта установљено је и први пут додељено специјално признање под називом „Родно најсензитивнија компанија“. Признање се додељује компанијама које пружају најбоље примере за укључивање у ланце вредности, а први добитници су Делта Холдинг, Икеа Србија, Авон Србија, Vip mobile и UniCredit банка.

"УПЖ Србије се бави темом укључивања жена у ланац добављача као делом друштвено одговорног понашања великих купаца, од 2016. Тек са овим пројектом, започетим 2018. направили смо значајније помаке пре свега у промоцији самог концепта у широј јавности и у пословном сектору посебно. Урадили смо много на презентацији потенцијала женских предузећа кроз фантастичан каталог производа и услуга наших чланица који је доступан и онлине. О томе смо информисали све потенцијалне кориснике преко њихових пословних удружења као што су AmCham, Савет страних инвеститора али смо додатно укључили и Форум за одговорно пославање и Српско–француску комору, Немачко-српску првиредну комору и удружење италијанских привредника Цофиндустрија, који су изузетно позитивно реаговали на ову иницијативу. Све то охрабрује али и указује да је пут до пуне реализације циља дуг. Проблем су доста бирократизоване структуре у корпоративном сектору и немогућност да се брзо утврди одговарајући ниво одлучивања за ова питања унутар корпорације. Ипак, нешто се променило, велике компаније постепено постају свесне да родна равноправност није само постављање  жена на позиције одлучивања унутар компанија већ  да се остварује и кроз бригу о локалној заједници зато што то омогућава одржив и инклузиван развој, о којем све већи број корпорација води рачуна. Тако се ствара јединствен еко систем на добробит свих и наш задатак на промоцији win-win концепта укључивањем жена у ланац добављача се наставља јер то доноси нови квалитет како  за корпорације, тако и за тзв. малу привреду и локалну заједницу", рекла је обраћајући се скупу у име организатора, потпредседница Удружења пословних жена Србије, Оливера Поповић.

"Данашња конференција је значајна јер желимо да укажемо на важност повезивања великих компанија са малим предузећима у власништву жена. То је значајно јер је то интерес и привреде и друштва, пошто без пружања једнаких шанси свима нема даљег развоја ни просперитета. Желимо да мотивишемо велике компаније да укључују предузетнице и женске фирме у ланац вредности, не зато што је то “друштвено пожељно”, већ зато што у том еко систему сви укључени актери остварују конкретне бенефите дајући директан допринос одрживој економији", изјавила је обраћајући се учесницима конференције Љиљана Лончар, саветница потпредседнице Владе за родну равноправност.