Михајловићева: Све док иједна жена трпи насиље, не можемо бити задовољни

Михајловићева: Све док иједна жена трпи насиље, не можемо бити задовољни

“CEDAW комитет препознао је напоре Србије у погледу унапређења родне равноправности и смањења дискриминације жена, пре свега у законодавном и институционалном оквиру много тога смо урадили. Али, то није довољно, морамо бити бржи и ефикаснији. Све док иједна жена у Србији трпи неки вид насиља, било да је оно физичко, психолошко или економско, не можемо бити задовољни”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију о примени Kонвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена (CEDAW конвенција), истакла да се она одржава у сенци недавних убистава жена у породичном насиљу.

“Нису довољни закони и институције, морамо сви заједно да се боримо против насиља над женама - и држава и цивилни сектор, медији, али и сваки грађанин и грађанка наше земље, да сви заједно дамо допринос. Потребна нам је шира друштвена акција и драго ми је да данашњу конференцију организујемо заједно са невладиним сектором, јер морамо постићи консензус око најважнијих циљева. Kао Kоординационо тело разговараћемо са свим нашим партнерима, да видимо шта још треба да урадимо како бисмо се изборили са родним стереотипима и дискриминацијом жена у нашем друштву”, рекла је она.

Милана Рикановић, директорка канцеларије UN Women у Србији, рекла је да је држава добила препоруке које захтевају ангажовање читавог друштва.

“Статистика показује да родна равноправност још увек није достигнута у нашем друштву. Много тога смо постигли, а UN Women ће наставити да подржава Kоординационо тело, невладин сектор, али и сва друга министарства, како би адекватно одговорили на препоруке комитета”, рекла је Рикановићева.

Рут Стјуарт, амбасадорка Аустралије у Србији, рекла је да се Аустралија такође суочава са изазовима у родној равноправности, те да ће данашња конференција омогућити размену искустава и резултата у овој области.

“Желимо да поделимо своје искуство и резултате, али и да научимо од Србије и пружимо подршку вашој земљи при одговарању на препоруке комитета”, рекла је Стјуартова.

На конференцији коју заједнички организују Kоординационо тело за родну равноправност, UN Women у Србији и Мрежа СОС Војводина, учествовали су и Сузана Пауновић, директорка Kанцеларије за људска и мањинска права, Делегација ЕУ у Србији, Тим за људска права УН, представници и представнице организација цивилног друштва.