Михајловићева: Циљ нам је искорењивање дечјих бракова

„Дечји и рани бракови тема су која је до пре неколико година била апсолутни табу. Данас не само да о томе говоримо, већ смо формирали и Националну коалицију за окончање дечјих бракова како бисмо кроз координирану акцију свих релевантних институција и организација предузели неопходне мере да се појава која представља озбиљно кршење људских права и негативно утиче на здравље, образовање и право на живот без насиља деце и нарочито девојчица спречи“, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да су, свесни изражености овог проблема и озбиљних последица које дечји бракови носе, Координационо тело и УНИЦЕФ у Србији покренули иницијативу за оснивање Националне коалиције како би се кроз заједничка и координирана залагања унапредила права деце, нарочито оне из најугроженијих категорија.

„Подаци нису сјајни – 60 одсто ромских девојчица уда се пре 18. године, а једна од пет ступи у брак и пре навршене 15. године. То оставља озбиљне последице по њихов живот, јер прекидају своје школовање, рано рађају, што њих и њихове бебе излаже бројним здравственим ризицима и смртности чија стопа је дупло већа него у општој популацији, а неретко су изложене и насиљу у породици“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе додала је да ће задатак Националне коалиције за окончање дечјих бракова, коју чине представници ресорних институција, али и удружења која се баве положајем Рома и Ромкиња у друштву, бити да допринесе креирању модела интервенција, оснаживању младих Ромкиња да се образују, јачању локалних ромских заједница, али и бољој координацији на свим нивоима како бисмо дечје бракове искоренили.

„Бројни су разлози појаве дечјих бракова. На нама као друштву је да стереотипе рушимо, а традицију која је штетна мењамо. Осим што погађају девојчице, дечји бракови остављају озбиљне последице на друштво у целини“, закључила је Михајловићева.