Михајловићева: Жене у Србији, као и оне у ЕУ, до краја године раде за џабе

“У дану када Европска унија обележава Дан једнаких зарада, јер од данас па до краја године Европљанке раде за џабе, не могу а да не скренем пажњу на сличан положај наших жена. Нажалост, не разликујемо се од европског просека, с обзиром да и жене у Србији зарађују око 16 одсто мање од мушкараца, у односу на 16,3 колики је европски просек. То морамо да променимо”, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић. 

Она је истакла да су разлози због којег су жене мање плаћене вишеструки и да је неопходно да мењамо навике и патријархалне обрасце присутне у сваком друштву. 

“Жене, иако већински завршавају факултете, раде у мање плаћеним секторима, док их је у оним перспективнијим попут ИТ-а знатно мање. Поред тога, жене су те које брину о члановима породице, па су чешће принуђене да одсуствују с посла и у највећем проценту одлазе на плаћено одуство зарад бриге о деци. Као што треба да их охрабримо да уђу у свет природних и техничких занимања, исто тако треба да промовишемо економију родитељства и улогу очева у одгајању деце”, рекла је Михајловићева. 

Потпредседница Владе је додала и да жене двоструко више раде и код куће и да на том неплаћеном раду проведу 40 дана годишње. 

“У односу на мушкарце који на кућне послове седмично потроше 10 сати, жене након радног времена на послу проведу још 22 сата у недељи обављајући кућне обавезе. Уз платни јаз који постоји, жене би морале да раде 40 дана дуже да би достигле зараду коју имају мушкарци”, изјавила је Михајловићева.