Похвале Савета Европе доказ преданог рада

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

Извештај Савета Европе у погледу унапређења родне равноправности недвосмислено говори у прилог чињеници да су напори Координационог тела за родну равноправност, којим председава потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, у протекле три године уродили плодом.

Последњи налази Савета Европе показали су да Србија предњачи у односу на већину европских земаља када је у питању учешће жена у јавном и политичком животу, с обзиром да у Парламенту имамо 34,4 одсто жена у односу на европски просек који износи 25,6 одсто.

Србија бележи боље реултате од Европе и у погледу броја председница парламентарних одбора - 37,5 у односу на 25,6 одсто, као и по броју жена судија, којих је 56,8 одсто у односу на европских 33 процената.

За нас у Координационом телу овакви резултати само су подстрек да радимо још више и боље како би положај свих грађанки Србије био бољи. Поред тога што смо израдили Националну стратегију за родну равноправност и Акциони план за њено спровођење, увели смо и родно одговорно буџетирање јер желимо да све грађанке и грађани Србије имају подједнака права на коришћење новца из буџета.

Једина смо земља ван Европске уније која је увела Индекс родне равноправности, јер желимо да, мерећи у којим доменима постоји неравноправност, креирамо и мењамо политике у циљу унапређења ове области.

Свесни чињенице да простора за напредак има још много, очекујемо да и закон о родној равноправности који смо дуго и темељно припремали са свим релевантинм партнерима и који је остварио широк друштвени консензус, ускоро буде усвојен, јер он представља најважнији, кровни, акт који ће допринети стварању једнаких могућности за жене и мушкарце у нашој земљи.

Уверени да ће Србија и убудуће бити пример земљама у региону и Европи, наставићемо да спроводимо активности које за циљ имају унапређење родне равноправности и веће укључивање жена у јавни, економски и друштвени живот земље.