Михајловићева: Женама у Србији је потребна већа равноправност

Жене у Србији јесу мање заступљен пол када је у питању политички и јавни живот, и то није тајна. Наш Устав гарантује једнакост свих и зато нам треба Закон о родној равноправности који ће једнакост мушкараца и жена да спроведе у реалан живот, изјавила је потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић за „Нови магазин“.

Поводом полемика у јавности у вези са овим законом, Михајловићева је додала да може да разуме да постоји страх од Закона о родној равноправности јер није једноставно да кренете у имплементацију одређених услова које закон предвиђа.

„Оно што овај закон треба да омогући јесте да тамо где нема заступљених жена, оне бар буду у прилици да дођу на места на којима се одлучује. Да их заштитимо од тога да их неко приликом запослења пита да ли ће се удати и да ли ће имати децу, да заштитимо труднице, итд. Закон је прво предвидео да ништа не иде одједном. Прича о квоти од 40 одсто заступљених жена на местима одлучивања у управним, надзорним одборима, спорту, култури или здравству није проценат који треба да се испуни одмах или у наредних годину дана, него у наредних десет година“, каже Михајловићева.

Одговарајући на питања о „шумовима у комуникацији“ између ње и министра рада и социјалне политике поводом овог закона, Михајловићева истиче да је најважније што је сачуван Нацрт закона о родној равноправности и што није прихваћен предлог Министарства рада да се закон пише из почетка.

„Закон о родној равноправности требало је да буде усвојен још прошле године. Доношење овог закона, на коме смо радили готово три године, део је европског пута Србије. Али, мислим да је много важније да ли смо ми као друштво спремни да имамо један такав Закон о родној равноправности. Ја сам сигурна да Србија јесте спремна за овај закон, који залази у све поре друштвеног живота и ког није радила Зорана, већ експерти, експерткиње, представници свих министарстава”, каже Михајловићева.

Потпредседница Владе је подсетила да је Министарство рада навело да постоје проблеми у имплементацији овог закона, које она лично не види. Због тога је, као предлагач закона, одлучила да им препусти нацрт закона како би решили проблеме око имплементације.

„Не бих волела да је у питању било шта друго, зато што то не би био добар сигнал. Јер, ако је Србија одлучила да има један овакав модеран закон који ће нас померити и направити искорак ка равноправнијим условима између жена и мушкараца, онда свакако није добро да и помислимо да постоји некаква опструкција унутар саме Владе. Ако је држава Србија спремна да има један овакав закон, онда морају бити спремни и политичари”, каже Михајловићева.

Она је подсетила да је Влада Србије коју је водио Александар Вучић у фебруару 2016. године већ усвојила Предлог закона о родној равноправности, који је предвиђао квоту од 50 одсто жена у политичком и јавном животу и много веће казне него сада. Михајловићева је тада повукла закон из процедуре јер се цивилни сектор није у потпуности слагао са њим.

„Данас имамо закон који је мало „мирнији“ у односу на те велике циљеве који су били постављени и немам право да дозволим да различита мишљења о имплементацији зауставе његово доношење“, каже Михајловићева.