Михајловићева и Орицио: Ојачати сарадњу Координационог тела и Мисије ОЕБС-а у Србији

Унапређење сарадње у области родне равноправности и социјалног укључивања Рома и Ромкиња у Србији биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић и амбасадора Андрее Ориција, шефа мисије ОЕБС у Србији.

Потпредседница Владе захвалила се амбасадору Орицију на досадашњој подршци Мисије ОЕБС-а, али и на размени знања и искустава кроз успешну сарадњу, истакавши два главна стуба на којима почива њен и рад њеног тима.

„Наши приоритети усмерени су пре свега на повезивање - инфраструктурно кроз путеве, железницу и регионалну сарадњу, али и на унапређење родне равноправности и положаја жена у Србији“, рекла је Михајлоивћева.

Она је амбасадора Ориција упознала са досадашњим постигнућима Координационог тела за родну равноправност, напоменувши да је то тело након Самита у Трсту иницирало основање регионалне канцеларије за родну равноправност.

„Урадили смо много на пољу закона и стратешких докумената, усвојили смо Индекс родне равноправности као прва земља ван ЕУ која је то учинила, али радимо и на конкретним пројектима и активностима које ће живот жена у Србији учинити квалитетнијим. Надам се да ћемо у томе имати подршку Мисије ОЕБС-а“, рекла је Михајловићева.

На састанку је било речи и о закону о родној равноправности око ког су се саговорници сагласили да је најважнији документ за унапређење ове области и да је значајно да ускоро буде усвојен.

„Када говоримо о родној равноправности у теорији су сви за, али у реалности, када дође до имплементације мера, све постане теже. Србија је доста урадила на том пољу и сигуран сам да можемо још више ојачати сарадњу у овој области“, рекао је Орицио.

Говорећи о положају ромске заједнице у Србији, потпредседница Михајловић је подсетила да је у марту основано Координационо тело за социјално укључивање Рома и Ромкиња и да су донети Стратегија и Акционои план са конкретним пројектима које спроводе сва ресорна министарства.

Михајловићева је овом приликом уручила амбасадору Орицију као поклон везени српски пешкир, рад жена са села, чланица Етно-мреже, као део праксе потпредседнице Владе да званичницима са којима се састаје поклања ручне радове настале као резултат иницијативе „Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима“, коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и НАЛЕД-ом.