„Жене и рад: двоструко запослене“

Поводом Међународног дана жена, догађај „Жене и рад: двоструко запослене“ указао је на нове аспекте неравноправности са којом се жене данас суочавају у свакодневном животу, нарочито на пољу рада и кућних послова.

Како би се привукла пажња на „двоструку запосленост“ жена, Координационо тело за родну равноправност Републике Србије, Тим Уједињених нација у Србији, ЕУ Инфо центар и Делегација Европске уније у Републици Србији заједно су организовали панел дискусију у ЕУ Инфо центру.

Скорашња истраживања су показала да жене раде двоструко више од мушкараца код куће – што укупно износи 4 сата и 36 минута по дану.

Бранка Драшковић, посебна саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност, рекла је да жене не учествују равноправно са мушкарцима у креирању економске и развојне политике упркос томе што су образоване и што имају знања, капацитета, потреба и интереса.

„Обликујући и креирајући законодавни и стратешки оквир, Координационо тело за родну равноправност се по први пут изборило да ова проблематика постане питање које ће убудуће прожимати све политике Републике Србије. Дакле, родна равноправност није питање које се тиче само једног закона, једне стратегије или једне области живота – јер сваки закон, свака стратегија и свака област јавног живота тиче се свих жена и свих мушкараца”, истакла је Драшковић.

Према речима Милане Рикановић, шефице Канцеларије УН Wомен у Србији, неплаћени рад жена има новчану вредност и ми постајемо тога свесни само када почнемо да купујемо такве услуге на отвореном тржишту.

„Креатори политика би требало да буду свесни да време које жене проведу на неплаћеном раду код својих кућа представља време које оне немају за своје академско или професионално учење, пословно увезивање или слободно време. Политике и мере би требало да то мењају и да не наставе да постојећим неравноправностима,” рекла је Рикановић.

Николас Бизел, шеф операција Делегације Европске уније, рекао је да је 8. март прилика да се прославе достигнућа жена, као и да се привуче пажња на изазове и посао који треба да се реализује у битним областима, попут положаја жена у свету рада који се мења, са фокусом на неплаћен рад жена, као и на некоректне разлике у платама између жена и мушкараца.