Заједничка иницијатива: 18. мај дан сећања на убијене жене жртве насиља

Активисткиње мреже Жене против насиља уручиле су данас потпредседници Владе и председници Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорани Михајловић, осам хиљада потписа подршке петицији за проглашење 18. маја даном сећања на убијене жене жртве насиља.

„Не само као потпредседница Владе, већ као жена пружам пуну подршку да 18. мај буде проглашен даном када ћемо се сетити сваке жене која је изгубила живот у породичном и партнерском насиљу, због чега ћу упутити иницијативу Влади да тај предлог и прихвати“, изјавила је тим поводом Михајловићева.

Она је подсетила да је у претходних десет година више од 330 жена изгубило живот, док је 2015. у року од 72 сата седам жена убијено од стране партнера или чланова породице.

„Суморну статистику морамо да променимо, али тако што ћемо сви заједно – држава, невладине организације, медији, грађани и грађанке Србије бити укључени у ту борбу“, додала је Михајловићева.

Представнице Аутономног женског центра захвалиле су потпредседници Владе на подршци коју пружа у борби против родно заснованог насиља.

Оне су истакле да су у протеклих шест месеци петицију потписима подржали чланови и чланице породица жена жртава фемицида, чланице и чланови Владе Републике Србије, посланице и посланици, као и одборнице и одборници локалних самоуправа и градоначелници, представници и представнице независних државних институција. Највећу подршку петицији дале су грађанке Републике Србије из 25 градова и општина.

„Поред захтева за обележавање националног дана борбе против фемицида, мрежа Жене против насиља подржава предлог специјалног извештача о насиљу према женама УН, Дубравке Шимоновић, да се успостави надзорно тело за праћење фемицида на националном нивоу. Оно би сваког 18. маја објављивало извештај који би садржао број фемицида, разврстан према старости и полу жртве и убице, релацији између жртве и убице, као и информације о казнама и санкцијама за убицу“, истакле су представнице ове мреже.

Саговорнице су се сложиле да сваки фемицид мора бити пажљиво анализиран да би се идентификовали пропусти у заштити, са циљем да се побољшају и даље развијају превентивне мере.

Задатак овог тела био би и подизање свести о фемициду и другим формама мушког насиља према женама, као и јачање акција за превенцију и смањење неодговарајућег медијског извештавања о овим појавама, закључено је на састанку.