Упис оба супружника у катастар важна мера за економско оснаживање жена

Питање уписа оба супружника у катастар као власника имовине требало би да буде регулисано кроз доношење новог закона о упису имовине у катастар, што ће допринети већој равноправности жена и мушкараца у области права својине, речено је данас на састанку представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Координационог тела за родну равноправност са директором Светске банке у Србији Тонијем Верхеијеном.

Економско оснаживање жена један је од стубова Стратегије родне равноправности, а ова мера допринеће да се повећа проценат жена које имају власништво над непокретностима, што ће позитивно утицати на њихов кредитни потенцијала и омогућити им покретање предузетничких активности.

На састанку су разматране могућности за унапређење сарадње између Министарства и Координационог тела у оквиру иницијативе Светске банке за промоцију једнакости у региону западног Балкана, која укЉучује подршку унапређењу родне равноправности и економском оснаживању жена.

Делегација Светске банке упозната је са досадашњим активностима и плановима у области родне равоправности, приоритетима у Националној стратегији родне равноправности за период 2016-2020. и новим законом о родној равноправности, који је у припреми.

Представници Светске банке посебно су били заинтересовани за мере које ће допринети уклањању препрека равноправном укЉучивању жена на тржишту рада и економском оснаживању жена.