Толеранција на Западном Балкану: Србија испред осталих, али је потребно више сарадње унутар региона

Толеранција према различитостима и животним изборима других људи важна је одлика модерног друштва, а Србија према истраживањима у том погледу предњачи у региону Западног Балкана.

У истраживању о толеранцији на Балкану, које је спроведено у оквиру пројекта “Информ”, 50 одсто грађана Србије има толерантан однос према разводу, према абортусу 32 одсто, а према хомосексуалности 13 одсто, што је значајно више од просека западнобалканске шесторке.

Резултати истраживања указују на то да је пред Србијом и целим регионом још много посла у изградњи толерантних и ненасилних друштава, као и да тај заједнички задатак захтева много ближу сарадњу и државних и недржавних актера са Западног Балкана.

Подаци из овог истраживања (доступно на адреси http://www.formal-informal.eu/release-reader/infographic-tolerance-in-balkans.html), које проучава интеракције између формалних и неформалних институција на Западном Балкану и реализује се уз финансијску подршку ЕУ, такође су показали да веће изгледе за толеранцију према наведеним појавама показују млађи чланови друштва.