Свака трећа жена у Србији жртва физичког насиља

Једна од три жене у Србији била је жртва неког облика физичког насиља, а свака друга психичког насиља, саопштила је данас Љиљана Лончар, саветница потпредседнице Владе за родну равноправност.

У просеку сваких 10 дана је убијена по једна на жена, а од свих њих је само 10 одсто затражило помоћ или пријавило насиље, навела је Лончар на Конференцији “Партнерством у борби против трговине људима и свих облика родно заснованог насиља" која је одржана у амбасади Француске.

Како је додала, према анкетама 65 одсто жена и деце миграната, које су прошле кроз Србију, било је раније изложено насиљу, а само једна петина знала је коме треба да пријави насиље.

Подсетила је да је прошле године усвојен Закон о породичном насиљу, као и да ће од септембра почети примена новог Закона о странцима.

Лончар је истакла да Координационо тело успешно сарађује са невладиним организацијама које се баве борбом против насиља и трговине људима, указујући да је мултисекторски рад неопходан за даљи напредак.

Директорка удружења за борбу против трговине жена “Атина” Мирјана Савић сматра да нема родне равноправности без равноправности у друштву, као и да неће бити напретка “ако се не побунимо против насиља”.

“Атина” је, како је навела, за 15 година рада пружила подршку за више хиљада жена и девојчица које су биле жртве трговине људима.

Посебно се осврнула и на мигранте као избегличку популацију.

“Од 162 испитане жене, већина њих је рекла да је трпела партнерско насиље, али и насиље кријумчара”, навела је Савић, указујући да те жене имају високу толеранцију на бол и насиље.

Навела је пример да је једна миграткиња рекла да је удата са девет година, а прво дете је родила са 11.

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолини истакао је да је “Француска сада и увек” уз Србију и да ће јој и даље пружати помоћ у борби против насиља и свим облицима организованог криминала међу којима је и трговина људима.

Он сматра да начин на који се Србија бори против насиља може да се још побољша, похваливши рад “Атине”.

На конференцију су представљени подаци према којима су 35-40 хиљада жена у Француској жртве секс трафикинга, од којих је 90 одсто њих под контролом криминалних група.

Скоро 10.000 жртава су млађе од 18 година, а 92 одсто су жене.