Немачка подржава унапређење положаја жена у Србији

Немачка подржава унапређење положаја жена у Србији

Немачка подржава рад на унапређењу положаја жена у Србији, које је пре свега потребно економски оснажити, будући да жене у просеку трпе насиље и по 10 година јер су економски зависне од насилника, речено је данас у Палати Србија, где се одржава конференција “Спровођење Националног акционог плана за родну равноправност на локалном нивоу“.
Конференцији коју организује Координационо тело за родну равноправност, којим председава потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ), присуствује и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, који је поручио да је родна равноправност важна за даљи економски развој земље.
Дитман је рекао да је то важна тема са становишта основних права и једнакости жена, али и економије.
“Србија ради на унапређењу родне равноправности, имајући у виду формирање Координационог тела за родну равноправност, доношење стратегије и акционог плана, Закона о заштити жена од насиља у породици… Родна равноправност је важна тема у Србији”, навео је Дитман.
Немачки амбасадор је рекао да је, када је реч о родној равноправности, веома важно да се не прави разлика између градова и руралних подручја, истичући уједно да Немачка сарађује са Србијом и у тој области и у примени Истанбулске конвенције.
Саветница потпредседнице Владе Србије, проф. др Бранка Драшковић, подсетила је да је Влада формирала Координационо тело за родну равноправност 2014. године, на чијем је челу потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, као и да је основни задатак тог тела да координира све активности на подизању новоа родне равноправности.
“Да подстиче дијалог и чини га што квалитетнијим, али и да јача законски и институционални оквир”, навела је Драшковићева, и истакла да је циљ да све стратегије и закони буду применљиви на локалном нивоу.
Према њеним речима, у Србији је основано 129 локалних тела за родну равноправност, од којих више од 100 има представнике на данашњој конференцији у Палати Србија.
Драшковићева је упозорила да жене у просеку трпе насиље и по 10 година јер су економски зависне од насилника, као и да су посебно угрожене Ромкиње, жене са инвалидитетом и самохране мајке.
Немачка је, указала је она, помагала и кампање и пројекте за родну равноправност, на које је одлазио део од укупно 1,6 милијарди евра, колико је та земља уложила у Србију.
Конференција “Спровођење Националног акционог плана за родну равноправност на локалном нивоу” има за циљ представљање Националне стратегије за родну равноправност (2016-2020) и Акционог плана за њено спровођење у јединицама локалних самоуправа.
Циљ је да се олакша имплементације НАП-а на локалном нивоу и успостави ефикасан механизам координације и праћења спровођења НАП-а на локалу.