Не Савет за смање абортуса, већ Савет за повећање наталитета

Не Савет за смање абортуса, већ Савет за повећање наталитета

Србији не треба никакав Савет који би се бавио смањењем абортуса, већ Савет за повећање наталитета и који треба да води моја колегиница Славића Ђукић Дејановић. И то је идеја коју Влада Србије жели да спроведе.

Било какав Савет који би се само бавио смањењем броја абортуса неће допринети повећању наталитета, већ би само још више угрозио права жена у Србији. Право на абортус је лично право сваке жене и ничије друго. Реч је о једном од основних људских права која штити и Устав Србије, који у члану 63 наводи да „свако има право да слободно одлучи о рађању деце“.

Желим да упозорим и да би најављено заједничко деловање у државе и Цркве, која се да подсетим залаже за забрану абортуса, могло да доведе до тога да држава крене у увођење забране абортуса. Следећи корак био би кампања у којој би се жене које се одлуче на аборстус стављале на стуб срама, а то није слика демократског друштва које желимо.

Питање абортуса пре свега младих жена по коме је Србија у самом врху у Европи, јесте само једно од тема повећања наталитета. Оно што је преко потребно јесте едуковање пре свега младих жена о томе како могу да имају здрав и сигуран сексуални живот и како да брину о свом здрављу. Научимо девојке како да чувају своје здравље, то је један од темеља ове борбе, али свакако не једини.

Питање повећања наталитета не сме се претворити у питање о абортусу. Питање абортуса није питање хоће ли Србија у Европу или не, већ да ли наше друштво поштује жене или не. Србија има демографски проблем, и то је чињеница, али пад наталитета није само проблем Србије већ и читаве Европе. Зато би било делотворније да анализирамо искуства напредних европских друштва и њихове мере у овој области.

Уколико се према демографском проблему поставимо на начин да је најважније да женама ограничимо право да саме одлучују о свом телу онда нисмо на добром путу.