Михајловићева: Нема људских права без поштовања права жена

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас, поводом обележавања Међународног дана људских права, да све док постоје различити облици дискриминације и негирања принципа родне равноправности не можемо говорити о пуном поштовању и остварењу људских права.

„Људско достојанство и слобода основ су сваког модерног друштва, исто као што нас солидарност, међусобно разумевање и уважавање, толеранција и емпатија једних према другима воде ка просперитетнијем, развијенијем и бољем друштву, ослобођеном од насиља и дискриминације. Пандемија коронавируса, која нас је на то посебно подсетила, не сме бити разлог да заборавимо да будемо људи, јер својој деци и генерацијама које долазе дугујемо бољу будућност“, рекла је она.

Михајловићева је подсетила да се данашњим даном завршава и глобална кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, којој се Србија и ове године прикључила.

„Нема људских права без поштовања права девојчица и жена. И све док иједна од њих буде жртва насиља и злостављања, било да је реч о физичком, психолошком, економском или сексуалном, све док иједна жена буде дискриминисана само зато што је жена, а нарочито ако говоримо о женама из рањивих категорија друштва, као што су Ромкиње, жене са села, самохране мајке или жене са инвалидитетом, не можемо говорити о пуном остварењу људских права. Нисте саме, пријавите насиље“, поручила је Михајловићева.