Михајловићева женама на селу: Удружене постајете и економски јаче

“Жене на селу су огроман потенцијал и имају кључну улогу у производњи хране и пољопривреди. Као такве не смеју остати маргинализоване и неплаћене за посао који обављају”, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, поводом обележавања Међународног дана сеоских жена, истакла да су жене на селу најугроженији и најрањивији део сеоског становништва, те да је неопходно подржати их и охрабрити да се удружују, региструју пољопривредна домаћинства и заједничким снагама иступају ка тржишту.

“Знамо да је више од половине њих формално незапослено, да 60 одсто нема право на пензију, да су ретко власнице имовине. Држава је кроз ИПА фондове обезбедила 300.000 евра за пројекте који за циљ имају економско оснаживање жена, посебно жена на селу. Хоћемо да им помогнемо да се удруже, набаве опрему за производњу, да их научимо да развију пословање, пласирају своје производе - да посао који раде уновче. На тај начин оснажују себе и својим породицама и деци обезбеђују квалитетнији живот”, рекла је она.

Поводом Међународног дана сеоских жена представници Координационог тела за родну равноправност, Делегације ЕУ у Србији и UN Women посетили су удружење жена “Удахни живот” из Станишића које се бави органском производњом поврћа и едукацијом жена за прераду, производњу садница и повртарство.