Михајловићева: Закон мора да штити све жене жртве насиља

Закон мора да штити све жене жртве насиља

Брутално партнерско насиље које се данас догодило у Новом Саду, када је насилник тукао партнерку до смрти, уверава да под хитно морамо донети закон који забрањује и најстрожије кажњава свако насиље над женама, било да су у брачној вези или само у блиском односу са насилником, поручила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.
„Закон мора да препозна и заштити све жене, било да су оне у брачној, ванбрачној вези или само у блиском, личном међусобном односу са насилником, и без обзира да ли су живеле или живе у заједничком домаћинству“, истакла је Михајловићева.
Координационо тело за родну равноправност упутило је мишљење на текст Предлога закона о спречавању насиља у породици, који је у скупштинској процедури, тражећи да се прошири круг лица који закон штити.
Такође, тражена је хитност реаговања одговорних када се деси насиље, као и да се законом јасно дефинишу обавезе и одговнорности свих учесника у спречавању и сузбијању насиља - од Центара за социјални рад и полиције до правосудних органа.
Закон је основа да би све чешће и бруталније насиље над женама сузбили брзо и ефикасно, али у тој борби морамо да се ослањамо и на невладине орагнизације које су специјализоване за помоћ и подршку жртвама, као што је то Аутономни женски центар, рекла је потпредседница Михајловић.
„Само заједно можемо да спречимо да се насиље понавља готово свакодневно. Само заједно можемо спречити и да се понавља родно засновано насиље са трагичним последицама“, поручила је Михајловићева.