Михајловићева: Усвојити Закон о родној равноправности у што скоријем року

”На усвајање новог закона о родној равноправности чекали смо дуго, иако је он био спреман пре годину дана. Драго ми је да је Министарство за рад откочило процес и да ће се предлог закона ускоро наћи пред члановима Владе, а потом и народним посланицима, јер Србија треба да добије закон какав заслужује и који је на добробит свих грађанки и грађана наше земље”, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловићева је, поводом јучерашњег округлог стола одржаног у Институту друштвених наука на тему “Закон о родној равноправности: значај, потребе и препреке”, поздравила започињање активности на доношењу новог закона о родној равноправности, истакавши да је то у складу с процесом европских интеграција Србије и обавезама државе преузетим у оквиру Поглавља 23.

“Координационо тело на чијем сам челу максимално ће се заложити да нови закон буде што бољи. У том смислу, посебно нам је значајан допринос који јавној расправи дају академска заједница и експерти у овој области, јер наш циљ је да добијемо закон који ће представљати велики корак напред у односу на постојећи, који ће нашим грађанкама и грађанима омогућити једнаке шансе за живот и развој и који ће нашу земљу сврстати у ред модерних европских држава”, рекла је она.

Потпредседница Владе подсетила је да је Координационо тело за родну равноправност, кроз широк консултативни процес и остварен друштвени консензус, припремило Нацрт закона о родној равноправности, који је због примедаба Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања чекао усвајање скоро годину дана.

“Дуго и напорно смо радили на припреми новог закона. Мој став је познат од почетка - није важно ко ће послати предлог закона на усвајање, важно је да Србија добије закон на који се чекало дуго и драго ми је да смо на корак до тога”, рекла је Михајловићева.