Михајловићева: Ускладити родитељство и посао, од 1. септембра вртић за запослене у Министарству

Михајловићева: Ускладити родитељство и посао, од 1. септембра вртић за запослене у Министарству

„Укључивање малих женских предузећа у ланац набавки великих компанија није само питање друштвене одговорности, већ и економски интерес земље и захтева стварање законских услова како би се положај жена предузетница на тржишту поправио. Данас их у Србији има 31 одсто од укупног броја предузетника и запошљавају око 200.000 људи“, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић. 

Она је, отварајући конференцију „Равноправно у ланцу вредности“, истакла да је неопходно радити и на усклађивању родитељства и посла. 

„Знамо да су жене слободне само када су економски самосталне, зато је важно да помиримо родитељство и посао и овом приликом желим да најавим да ће Министарство које водим најкасније до 1. септембра уредити простор за чување деце запослених у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. На тај начин дајемо пример и другима да учине исто и допринесу усклађивању ова два важна животна сегмента“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је додала да, ако желимо да повећамо број жена предузетница које данас у Србији хране 200.000 породица, морамо системски и кроз сарадњу са партнерима да стварамо услове за њихово укључивање и опстанак на тржишту.

„Укључивање жена у привреду и бизнис значи бољи и бржи привредни развој и раст БДП-а, на шта нам указују и анализе кредибилних институција, као што су Светска банка и ЕБРД. Повезивањем великих компанија са малим предузећима у власништву жена је друштвени и привредни интерес сваке земље“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница је захвалила Удружењу пословних жена Србије, Америчкој привредној комори и Савету страних инвеститора на подршци овој иницијативи, рекавши да само заједно можемо да остваримо искорак.

Јелена Павловић, председница Управног одбора Америчке привредне коморе и председница борда директора „Филип Мориса“, истакла је да је циљ ове иницијативе да економски подржимо жене и да мудрим активностима обезбедимо женама приступ образовању и информацијама како да изађу на тржиште и ту победе.

„Желимо да дамо мерљив и конкретан допринос економском оснаживању жена. Важно је што имамо подршку Кабинета потпредседнице Владе, јер нам добри примери показују да у Србији постоји потенцијал да жене обављају одговорне функције и да то раде успешно“, рекла је Павловићева.

Маринко Укропина, члан Управног одбора Савета страних инвеститора, рекао је да ФИЦ представља велике мултинационалне компаније, али да желе да подрже сваку акцију која за циљ има подршку малим женским предузећима. 

„Без жена нема развоја, желимо да број запослених жена буде већи и да жена у менаџменту буде бар 40 до 50 одсто“, рекао је Укропина.

Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије, рекла је да је потребно пронаћи механизме да се малим предузећима отвори тржиште и да уђу у ланац добављача великих компанија. 

„Верујем да ћемо уз подршку потпредседнице Владе и Координационог тела то и остварити. За компаније које буду пружиле најбоље примере за укључивање у ланце вредности установили смо специјално признање под називом „Родно најсензитивнија компанија“, а у оквиру највеће манифестације за промоцију женског предузетништва у Србији „Цвет успеха за жену змаја“. Признање ће први пут бити додељено на свечаности у октобру, са тенденцијом да се додељује и сваке наредне године“, рекла је Поповић Пантић.

Амбасадор Холандије у Србији Хенрик ван ден Дол истакао је да родна равноправност није само питање жена, већ да се тиче свих нас. 

„Нема економског смисла оставити жене ван привреде. Важно је да сви заједно радимо на продубљивању партнерства и допринесемо унапређењу положаја жена и њиховом економском оснаживању“, рекао је Хенрик ван ден Дол.

Конференцијом „Равноправно у ланцу вредности“ започета је реализација заједничког пројекта Координационог тела за родну равноправност и Удружења пословних жена Србије (УПЖ), уз подршку Америчке привредне коморе и Савета страних инвеститора (ФИЦ).