Михајловићева: Уместо убијених жена да бројимо насилнике иза решетака

да бројимо насилнике иза решетака

Изузетно сам поносна на то што је Србија преко Координационог тела за родну равноправност укључена у глобалну кампању “16 дана активизма у борби против насиља над женама”, која почиње сутра. Добро је што ће и Србија, као и читав свет, углас рећи: “Стоп насиљу над женама!”
 
Насиље над женама је велики проблем у Србији, толики да није довољно да се овим проблемом бавимо само ових 16 дана, већ 365 дана у години. Потребна је стална и активна едукација читавог друштва да је било какво насиље над женама недопустиво.
 
У оваквим приликама увек се бавимо језивом статистиком убијених жена у породичном и партнерском насиљу. Јако добро знам да је 30 жена платило главом због насилника који мисле да су жене њихова својина, као и да је за 10 година убијено 326 наших мајки, сестри, супруга, једних од нас… 
 
Хајде да покушамо да уведемо једну нову статистику. Да уместо убијених жена почнемо да бројимо колико ће насилника завршити иза решетака због насиља над женама. Хајде да коначно кренемо да пријављујемо насилнике, јер сигурно свако од нас зна жену која трпи било који облик насиља. У томе ће нам помоћи и нови Закон о спречавању насиља у породици који је усвојен у парламенту. 
 
Насиље над женама није ничија приватна ствар. Зато, пријавите насилнике и спасите жене!