Михајловићева: Свако насиље почиње шамаром

Чињеница да сваки четврти младић у Србији верује да шамар није насиље, сваки десети да је оправдано понекад ударити девојку, а четвртина њих да је сексуално узнемиравање део шале и одрастања је поражавајућа и говори у прилог чињеници да борбу против родно одговорног насиља треба започети од малена, учећи дечаке и девојчице о родној равноправности и потреби да поштују једни друге, чиме стварамо ненасилно друштво којем тежимо, изјавила је данас потрпедседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Михајловићева је истакла да је важно охрабрити жене да пријаве насиље, за шта је потребно да умеју да препознају обрасце насиља и не прихватају изговоре насилника.

„Све почиње од шамара, јер ко је у стању да удари жену, у стању је и да је убије. Верујем да се многи случајеви породичног насиља не би десили да је тај први шамар био препознат као опасност“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је изјавила да је потребно едуковати младе људе и мењати патријархална размишљања друштва које одговорност за насиље неретко пребацује на жртву.

„Неприхватљиво је да свака трећа млада особа у Србији, без обзира на пол, сматра да је девојка сама крива ако је неко нападне због кратке сукње и уске мајице. Одговорност за насиље не сме да се пребацује на жртву!“, додала је она. 

Михајловићева је подсетила и да нови Закон о родној равнпоправности, између осталог, предвиђа специјализоване мере за борбу против насиља над женама, рад на превенцији насиља, али и едукације и увођење родне равноправности у образовни систем.