Михајловићева: Србија у родној равноправности 40. на свету од 144 земље

„Захваљујући активностима које спроводимо у последње три године, Србија се данас, према извештају Светског економског форума о стању у родној равноправности, налази на 40. позицији од укупно 144 земље,  и у односу на прошлу годину напредовала је за осам места“, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да је Србија повећала свој скор у доменима здравља, образовања и политичког оснаживања жена, док је у домену економске партиципације задржала прошлогодишњи скор.

„Србија је данас најбоље пласирана земља у региону када је у питању родна равноправност, оставивши иза себе Хрватску на 54. месту, Босну и Херцеговину на 66. позицији, Македонију на 67. а Црну Гору на 77. месту. У односу на 2012. годину када смо били педесети на свету, направили смо скок од десет позиција.“, рекла је Михајловићева.

Михајловићева која председава владиним Координационом телом за родну равноправност  истакла је да ће Влада Србије наставити политику добрих резултата, подсетивши да смо у претходном периоду увели родно одговорно буџетирање и да смо, као једина земља ван Европске уније, израдили Индекс родне равноправности.

„У претходне три године, од када постоји Координационо тело, урадили смо много како би се положај жена у Србији поправио. Јачамо институције, доносимо законе и стратегије, оснажујемо сарадњу са организацијама цивилног друштва, покрећемо и подржавамо кампање за добробит жена. Драго ми је да су наши напори препознати и на светском нивоу и ово је само подстрек свима нама да наставимо да се боримо за друштво једнаких шанси за све његове грађанке и грађане“, изјавила је проф. др Зорана Михајловић.

Глобални Gender Gap Index креиран је да мери достигнућа у родној равноправности у четири области: Економска партиципација и шансе, Образовна постигнућа, Здравље и трајање живота и Политичко оснаживање.