Михајловићева са UN Women: О родно одговорном буџетирању сви ће учити од Србије

Успешна сарадња Координационог тела за родну равноправност и Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у протекле две године, сумирање резултата, као и заједнички планови за наредни период били су тема данашњег састанка потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић и шефице Канцеларије UN Women у Србији Милане Рикановић.

Михајловићева која председава Координационим телом захвалила се на подршци UN Women, истакавши одличне резултате који су заједничком сарадњом остварени.

„Увођење родно одговорног буџетирања (РОБ) представља озбиљан корак у унапређењу буџетског система Србије, што је препознато на светском нивоу и због чега ће наша земља представљати студију случаја од које ће сви у свету учити“, истакла је Михајловићева.

На састанку је речено да је у претходном периоду заједничким залагањем поред увођења РОБ-а, по чему предњачимо у Европи, уведена афирмативна мера Републичког геодетског завода за упис права имовине на оба супружника, израђен Индекс родне равноправности, а акциони документи за ИПА пројекте по први пут препознају посебне категорије жена и родно су осетљиви.

Шефица Канцеларије UN Women Милана Рикановић истакла је да се у последње две године препознаје јасна политичка подршка за родну равноправност у Србији и да кроз савезништво са Координационим телом може још пуно тога да се уради.

„Координационо тело је препознато као најважнији актер који координира рад свих институција у овој области и UN Women ће остати посвећен заједничкој сарадњи у оснаживању жена у Србији“, изјавила је Рикановићева.

Саговорнице су се сложиле да су захваљујући раду Координационог тела родна равноправност, положај и права жена у друштву препознате од свих политичких актера изразивши став да у наредном периоду посебну пажњу треба посветити подршци локалним самоуправама у јачању механизама родне равноправности.