Михајловићева са холандским амбасадором: Јачамо сарадњу у области родне равноправности

Унапређење сарадње у оквиру родне равноправности и људских права, али и билатерална сарадња у области инфраструктуре и друмског саобраћаја и наставак реформи које ће побољшати положај Србије на Дуинг бизнис листи биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић са амбасадором Краљевине Холандије Хенком ван ден Долом.

Михајловићева је упознала холандског амбасадора са активностима Координационог тела за родну равноправност којим председава, истакавши четири приоритетна стуба на којима је базирана стратешка политика у овој области.

„У претходном периоду урадили смо много. Усвојили стратешка документа, једини ван Европске уније израдили Индекс родне равноправности, увели родно одговорно буџетирање и припремили нови Закон о родној равноправности. Све наше активности почивају на четири стуба – борби против насиља над женама, економском оснаживању жена и женском предузетништву, повећаном учешћу жена у политичком и јавном животу и подршци вишеструко дискриминисаним групама жена“, рекла је Михајловићева.

Хенк ван ден Дол истакао је задовољство због будуће сарадње у области родне равноправности, рекавши да ће Холандија подржати напоре Србије да унапреди положај жена.

„Све што сте до сада као Координационо тело урадили је импресивно. Жеља нам је да кроз заједничку сарадњу подржимо даље активности, посебно у области женског предузетништва. Родна равноправност није само питање људских права, већ и економије“, додао је Хенк ван ден Дол.

На састанку је било речи и о Нацрту билатералног споразума о међународном друмском превозу, као и о наставку спровођења реформи важних за још боље позиционирање Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке о условима пословања.