Михајловићева са ГРЕВИО експертском групом: Спречавање насиља над женама приоритет Владе Србије

Михајловићева са ГРЕВИО експертском групом: Спречавање насиља над женама приоритет Владе Србије

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас, поводом посете ГРЕВИО експертске групе, да је Србија једна од првих земаља која је ратификовала Истанбулску конвенцију и остварила значајне резултате у борби против насиља над женама, те да очекује додатне помаке у наредном периоду у овој области.

“Поносна сам на то што је Влада Србије припремила први извештај о спровођењу Истнбулске конвенције, којим је координирало Координационо тело за родну равноправност, а учествовало је више од 260 разних организација”, рекла је Михајловићева новинарима пре почетка представљања првог државног извештаја Републике Србије о примени Истанбулске конвенције ГРЕВИО експертској групи, која се налази у евалуационој посети.

Михајловићева је истакла да је у претходном периоду много тога урађено на спречавању насиља над женама, од доношења Националне стратегије за спречавање и борбу против насиља над женама у породици и партнерским односима 2011-2015, доношења Закона о спречавању насиља у породици, до измена Кривичног закона.

“Очекујем да на састанку са европским експертима добијемо јасне смернице, али и размишљања о томе шта је Србија урадила добро, а где су још могућа побољшања”, додала је она.

Потпредседница ГРЕВИО групе Симона Ланзони рекла је да је сигурна да ће ГРЕВИО експертска група успешно обавити мониторинг и остварити конструктивну сарадњу са институцијама Републике Србије.

Чланица ГРЕВИО групе из Холандије, Алеид ван ден Бринк, рекла је да је задовољна што има прилику да са представницима државних институција у Србији разговара о сузбијању насиља над женама и да верује да ће све прикупљене информације наћи место у извештају.

Србија је једна од првих држава која је ратификовала Истанбулску конвенцију, октобра 2013. године. Усвајањем ове конвенције Србија је показала политичку спремност и преузела обавезу да успостави систем превенције од родно заснованог насиља, да обезбеди свеобухватну заштиту жртава и да казни починиоце, примењујући одредбе Конвенције и обезбеђујући стандарде у складу са најбољом европском праксом.