Михајловићева са директорком УНИЦЕФ-а: Заједничким радом до бољег положаја деце и омладине у Србији

Михајловићева са директорком УНИЦЕФ-а: Заједничким радом до бољег положаја деце и омладине у Србији

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић и директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина де Доминићис потписале су данас Меморандум о разумевању између ове две институције, чиме ће сарадња Координационог тела и Дечијег фонда Уједињених нација у области спречавања дечијих бракова и побољшања положаја деце и младих у Србији бити унапређена.

Потпредседница Михајловић изјавила је да је Меморанудм резултат добре досадашње сарадње Коориднационог тела и УНИЦЕФ-а и да у сусрет Светском дану детета шаљемо поруку да о деци треба да бринемо сваки дан.

„Заједничким радом и конкретним резултатима показаћемо да нема проблема који не можемо да решимо. Нема важнијег посла него да наша деца буду заштићена и борићемо се да њихово детинсјтво буде безбрижно, да наша деца буду образована и да спречимо ране и дечије бракове који су посебно присутни у ромској заједници“, изјавила је Михајловићева.

Ређина де Доминићис, директорка УНИЦЕФ-а у Србији истакла је задовољство због добре сарадње са Коориднационим телом за родну равноправност рекавши да овај Меморандумом показује посвећеност две институције, на чијем челу су жене, да се положај деце и младих унапреди, јер су нам њихова енергија и ентузијазам потребни.

„Сарађиваћемо у неколико области, пре свега у спречавању дечијих бракова, с обзиром да скоро 60% младих Ромкиња ступи рано у брак и да су друштвене последице огромне. Верујем да ће потпредседница Михајлоивћ својим лидерством допринети успешној боби за овај циљ. Такође, задатак нам је и да најугроженијој деци омогућимо приступ књигама и образовању, као и да младе људе, посебно девојке однажимо у дигиталним технологијама и тиме допринесемо ширењу дигиталне писмености у Србији“, рекла је Ређина де Доминићис.

Меморандум о разумевању између Координационог тела за родну равноправност Владе Србије и Дечијег фонда Уједињених нација дефинише сарадњу о следећим областима: дечији бракови и успостављање вишесекторске коалиције против дечијих бракова, борба против насиља над децом, социјална инклузија ромске деце, као и проширење могућности за младе људе у области дигиталних технологија.