Михајловићева: Ромкиње најосетљивија група, нулта толеранција за све облике насиља

Михајловићева: Ромкиње најосетљивија група, нулта толеранција за све облике насиља

“Влада Србија јасно је опредељена да учини да сви да грађани и грађанке наше земље, било ког пола, националности или доби, живе у друштву без насиља, јер је нулта толеранција за све облике дискриминације и насиља наш циљ”, изјавила је данас потпредсеница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући регионалну конференцију “Уједињено за заустављање насиља према женама” у Палати Србија, истакла да је статистика поразна када је реч о положају Ромкиња у друштву, али да то не значи да треба да будемо обесхрабрени и не учинимо све да стање поправимо.

“Ромкиње су једна од најосетљивијих група у друштву. Важно је што смо данас за столом сви - и држава и невладин сектор, али и наши међународни партнери, јер ово није проблем једне владе и једне организације. Свакодневна борба, континуиран рад и координација кључни су у решавању проблема”, рекла је она.

Михајловићева је додала да су један од највећих проблема ромских жена дечји и рани бракови, те да ће држава изменити Породични закон како би овај проблем сузбила.

“Важно је и да радимо на промени свести опште популације, да укажемо да ово није питање традиције и културе, већ озбиљно кршење људских права и вид злоупотребе девојчица”, рекла је она.

Блерта Цела, заменица регионалне директорке UN Women за Европу и централну Азију, рекла је да ће данас бити представљен регионални извештај, који указује на изазове са којима се суочавају четири земље у региону, али и препоруке како их превазићи.

“Важно је да када креирамо политике и мере узимамо у обзир потребе и жена и мушкараца, а посебно осетљивих група. Принцип којег сви треба да се придржавамо је да нико не буде изостављен”, изјавила је Цела.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, указала је на то да су Роми и Ромкиње највећа мањина у Европи и највише дискриминисана.

“Европска унија наставиће да подржава напоре Владе Србије у унапређењу положаја ромске заједнице. До сада смо уложили 11 милиона евра, а до краја године још 20 милиона евра на програме који у фокусу имају упис новорођене деце у матичне књиге, стамбено решавање, запошљавање и стипендирање деце”, рекла је она.

Славица Васић из Ромског женског центра Бибија рекла је да се ова организација последњих 20 година труди да буде глас Ромкиња у Србији и да је важно да се удруженим снагама супротставимо решавању проблема ромских жена.

“Данас ћемо усвојити заједничке изјаве и препоруке како бисмо допринели развијању мера усмерених на уклањање вишеструке дискриминације којој су Ромкиње изложене”, рекла је Васићева.