Михајловићева: Превенцијом и едукацијом одмалена против насиља у друштву

Као председница Координационог тела за родну равноправност, изненађена сам и забринута због тога што млади у Србији мисле да један шамар није насиље, изјавила је данас потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић.

Она је, коментаришући резултате истраживања које је спровео Аутономни женски центар, рекла да уколико желимо да се изборимо са насиљем у друштву, морамо да радимо на превенцији и едукацији, што предвиђа и нови Закон о родној равноправности.

„Није довољно да се насиљем бавимо само када се оно деси. Важно је да се о родној равноправности и насиљу разговара одмалена - у породици, вртићу и школи. Једино на тај начин можемо да променимо размишљања младих о томе шта је насиље, да оно може бити и физичко, психичко и економско и да стварамо ненасилно друштво ком тежимо“, истакла је Михајловићева.

Упитана да прокоментарише статус новог Закона о родној равноправности, потпредседница Владе је подсетила да је нацрт спреман и да је упућен Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на дораду, с обзиром на то да су исказали одређене примедбе.

„Очекујем да Министарство рада ускоро достави нацрт закона. Сматрам да није важно ко ће га предложити, битно је да наше друштво добије закон о родној равноправности, како бисмо, између осталог, кроз годину или две имали потпуно другачије резултате истраживања од ових данас“, закључила је Михајловићева.