Михајловићева: Превенција и рад са младима кључ за стварање ненасилног друштва

„Веома ме је узнемирио снимак вршњачког насиља који се догодио над девојчицом у Техничкој школи у Аранђеловцу. Тај чин не само да је недопустив, него говори у прилог ономе што стално понављам – да би стварали ненасилно друштво, важно је да радимо са најмлађима, да их учимо колико је насиље штетно, да им говоримо родној равноправности и потреби да поштују и чувају једни друге“, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Потпредседница Владе је истакла и да не можемо говорити о сузбијању насиља над женама ако се у ту борбу не укључи цело друштво – држава, невладин сектор, стручна јавност и медији.

„И што је најважније, морамо да радимо на превенцији и морамо да покажемо више емпатије, толеранције и бриге за друге. Као појединци, грађанке и грађани Србије, не смемо да окрећемо главу пред тим“, рекла је она.

Михајловићева је подсетила и да нови Закон о родној равноправности који је Координационо тело припремило ставља већи акценат на превенцију насиља и рад са најмлађима.

„Нови Закон о родној равноправности предвиђа увођење родне равноправности и материје о родно заснованом насиЉу у образовани систем. Морамо радити више на превенцији насиља, а најделотворнији пут је ако кренемо од најмлађих, од дечака и девојчица. Насиље се не дешава неком другом, оно је свуда око нас и ако се сви не ангажујемо биће га још више. Зато је неопходно радити са децом још од вртића, оснажити породична саветовалишта, организовати едукације на локалу, укључити медије“, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе је истакла и да је важно да негујемо културу ненасиља у друштву.

„Без промене размишљања и традиционалних образаца, без толеранције, овај проблем не можемо решити ефикасно“, закључила је она.