Михајловићева: Подршка Београдском универзитету у борби за родну равноправност

Михајловићева: Подршка Београдском универзитету у борби за родну равноправност

“Није тајна да живимо у родно неравноправном друштву, у ком постоји сегрегација мушкараца и жена у високом образовању и у ком нема довољно жена на местима на којима се доносе одлуке. Зато подржавам иницијативу Правног факултета да се усвоји акциони план за постизање родне равноправности у академској заједници и на факултетима”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, на представљању Нацрта акционог плана за родну равноправност на Правном факултету, истакла да Влада Србије и Координационо тело пружају пуну подршку Београдском универзитету и Правном факултету као првој институцији која је припремила овај документ и препознала родну равноправност као важну карику у владавини права.

“Почаствована сам што као председница Координационог тела могу да разговарам данас са вама о овако важној теми. Кроз унапређење родне равноправности ми говоримо о стварању једнаких могућности за све грађанке и грађане, то често није лако, али заједничким радом можемо остварити напредак, уколико мислимо на будућност и одрживи развој друштва”, рекла је она.

Михајловићева је подсетила да је Србија једина земља ван Европске уније која је, по други пут, израдила Индекс родне равноправности, и да у односу на ЕУ најмање заостајемо у области здравља и знања, док много више морамо да радимо у области времена и рада.

“Индекс је показао да се у појединим областима развијамо и брже од европског просека. За две године напредовали смо за 3,4 поена, а ЕУ 1,2. Ипак, ту не можемо стати, жене су и даље мање плаћене за исти посао и много више времена проводе у неплаћеним обавезама у домаћинству”, закључила је Михајловићева.

Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, захвалила је Правном факултету на овој иницијативи, истакавши да план унапређења родне равноправности треба да се прошири на све факултете.

“Иако се Београдски универзитет лепо уклапа у бројке пожељне у Европи, потребно је да план за унапређење родне равноправности усвојимо на нивоу универзитета и очекујем да јануарски сенат то учини. Важно је да охрабримо колегинице да заузму руководеће позиције, да оснажимо све да у истраживачком раду пригрле родне принципе и да свима омогућимо једнаке могућности за развој. Акциони план Правног факултета претходница је плана за родну равноправност који ће усвојити Београдски универзитет”, рекла је Поповићева.

Зоран Мирковић, декан Правног факултета, захвалио је на подршци Влади Србије и Универзитету у Београду, истакавши задовољство јер са овог факултета крећу и негују се идеје модерног друштва.

“Данас разговарамо о једној веома важној теми, поставили смо озбиљне рокове и верујем да због нас самих морамо остварити постављене циљеве. Да принципи родне равноправности постану део нас”, рекао је Мирковић.