Михајловићева осудила срамно понашање према оперској певачици ромске националности

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић најоштрије је осудила понашање запослених у једној трговачкој радњи у Новом Саду према оперској певачици ромске националности Наташи Кнежевић Тасић.

“Нико не сме да се понаша према Ромима и Ромкињама као да су грађани другог реда. Србија је њихова држава као што припада и свима осталима и они мора да имају једнака права као и сви остали грађани и грађанке. Држава се за то бори, а овакви појединачни поступци су скандалозни и за сваку осуду”, рекла је она.

Михајловићева која председава и Координационим телом за праћење спровођења Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији истакла је да као друштво сви морамо да се боримо против предрасуда које владају и због којих не можемо да идемо напред.

“Ако желимо да будемо део једног модерног и развијеног друштва, ослобођеног од насиља, предрасуда и стереотипа онда ово нису вредности којима тежимо. Верујем да сви они који су се подсмевали Наташи, не желевши притом ни да јој се извине због непријатности у коју су је довели, не знају да је она светски призната оперска певачица, образована жена и једна од најистакнутијих Ромкиња. Поносна сам што живи у Србији и доприноси бољитку наше земље”, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе закључила је да су Ромкиње на неки начин двоструко дискриминисане - као жене и као припаднице ромске популације.

“Поред мера које држава спроводи а тичу се бољих услова у области запошљавања, образовања, здравља и становања припадника ромске заједнице, не можемо говорити о напретку и успешној интеграцији у друштво ако постоје појединци који вођени предрасудама и мржњом сврставају Роме и Ромкиње у грађане другог реда. То је недопустиво и то нећемо толерисати”, изјавила је Михајловићева.