Михајловићева: Основати тело за праћење фемицида

„На данашњи дан, када одајемо пошту и сећамо се жена које су живот изгубиле у породичном и партнерском насиљу, важно је да, с једне стране позовемо све да не окрећу главу пред насилницима, а с друге да видимо шта још можемо да урадимо да насиље спречимо. С тим у вези, заложићу се за оснивање надзорног тела за праћење фемицида, јер сваки случај треба пажљиво анализирати да би се идентификовали пропусти у заштити, с циљем да се побољшају и даље развијају превентивне мере“, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловићева је поводом обележавања 18. маја, који је на заједничку иницијативу мреже невладиних организација “Жене против насиља” и Координационог тела за родну равноправност Влада Србије успоставила као Дан сећања на убијене жене жртве насиља, изјавила да би то тело сваког 18. маја објављивало извештај који би садржао број фемицида, разврстан према старости и полу жртве и убице, релацији између жртве и убице, као и информације о казнама и санкцијама за убицу.

„Задатак овог тела био би и подизање свести о фемициду и другим формама мушког насиља према женама, као и јачање акција за превенцију и смањење неодговарајућег медијског извештавања о овим појавама. Поред тога, као друштво морамо да покажемо више емпатије, толеранције и бриге за друге, јер насиље се дешава свуда око нас. Као појединци, грађанке и грађани Србије, не смемо да пред тим окрећемо главу“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе истакла је да суморну статистику морамо да мењамо тако што ћемо охрабрити жене да пријаве насилнике, али и тако што ћемо више радити на превенцији насиља.

„Више од 350 жена је убијено у последњих десет година, 21 у прва четири месеца ове године. То је поражавајући податак. Моја порука свим женама је да не трпе ниједан шамар, да пријаве насилника. Поред тога, морамо радити више на превенцији насиља, а најделотворнији пут је ако кренемо од најмлађих, од дечака и девојчица. Насиље се не дешава неком другом, оно је свуда око нас, и ако се сви не ангажујемо биће га још више. Зато је важно радити са децом још од вртића, оснажити породична саветовалишта, организовати едукације на локалу, укључити медије“, рекла је она.

Она је додала и да се залаже за професионалну одговорност појединаца у сваком конкретном случају.

„Не желим да дођемо у ситуацију да сада, када смо повратили поверење у институције и охрабрили жене да пријаве насиље, неки појединац не уради добро свој посао и да жене на тај начин изгубе поверење у цео систем“, закључила је потпредседница Владе.