Михајловићева: Ниједна патња и врисак не смеју да се заврше ћутањем!

Михајловићева: Ниједна патња и врисак не смеју да се заврше ћутањем!

„Моја порука свим женама и девојчицама жртвама насиља је да нису саме и да против родно заснованог насиља морамо да се боримо током целе године, а не само током 16 дана активизма. Важно је да смо у томе сви заједно – држава, међународне организације, медији, грађанке и грађани Србије. Јер ниједна патња и врисак не смеју да се заврше ћутањем“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је на догађају у виртуелној стварности, који је данас одржан у Народном музеју поводом обележавања глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, истакла да је статистика лоша, јер 85 одсто грађана и грађанки сматра да је родно засновано насиље уобичајена појава, њих 29 одсто да је то приватна ствар, а 63 одсто се слаже да је добра жена она која послуша свог мужа чак и када се не слаже са њим.

„Поред тога, сваки четврти младић сматра да један шамар није насиље, као и да је сексуално узнемиравање прихватљиво као шала и део одрастања, а свака трећа млада особа да је девојка која носи уску сукњу и мајицу сама крива ако буде нападнута. Ове године убијено је 30 жена, у последњих десет више од 350. Ово морамо да мењамо, али само ако радимо сви заједно 365 дана у години и то је једини начин да имамо здраво друштво“, рекла је она.

Михајловићева је истакла да није само физичко насиље - насиље и да смо данашњим филмом из виртуелне реалности желели да скренемо пажњу свима шта је све насиље и како да га препознамо.

Алија ел Јасир, регионална директорка UN Women за Европу и Централну Азију истакла је да ове године заједничким снагама, у оквиру кампање #hearmetoo или Саслушајте и моју причу, подржавамо оне чији се гласови не чују.

„Живимо у дигитално доба где су све жене лаке мете свих облика насиља у свакодневном животу. Надамо се да ће овом ВР технологијом приче утишаних гласова доћи до што већег броја људи и покренути их на акцију“, рекла је Ел Јасир.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, рекла је да је једнакост жена и мушкараца основна вредност Европске уније, уткана у све политике, и захвалила Координационом телу за родну равноправност и UN Women што су организовали иновативан догађај помоћу којег ће грађани моћи да уђу у свет насиља над женама кроз виртуелну стварност.

„Жртве насиља у великом броју случајева исто доживе код куће. Место које зовемо дом и које треба да нам буде уточиште често постаје место које нас угрожава. Овде смо да подржимо жене и девојчице које су у највећем броју угрожене, дискриминисане, маргинализоване и изложене насиљу“, рекла је Норчић Штамцар.

Филм вируелне реалности моћи ће да се погледа током трајања кампање, до 10. децембра, на више локација у граду: Народном музеју, Икеа инфо центру, Комбанк дворани и Стартит центру.