Михајловићева: Нема оправдања, назовимо насиље правим именом

Михајловићева: Нема оправдања, назовимо насиље правим именом

“Када је у једној години убијено 30 жена, а међу младима у друштву владају ставови да један шамар није насиље или да је насиље приватна ствар, да је оправдано понекад ударити партнерку или да је сексуално узнемиравање прихватљиво као вид шале, значи да имамо проблем и да морамо много више сви да радимо на промени размишљања и стереотипа. Нема места оправдањима, назовимо насиље правим именом”, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић. 

Она је поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка глобалне кампање “16 дана активизма против родно заснованог насиља” истакла да насиље не познаје друштвене ни економске границе и да угрожава достојанство и сигурност сваке жене, остављајући тешке последице. 

“Статистика јесте суморна, али само заједничким радом и координисаним активностима свих надлежних институција можемо је мењати. Поред тога, важно је и да едукујемо грађане о томе колико је насиље штетно и присутно. Да покажемо више емпатије и бриге и да децу одмалена учимо да поштују једни друге и да насиље није начин да се реше конфликти. Једино негујући културу ненасиља стварамо боље друштво у ком ће будуће генерације одрастати”, рекла је она. 

Михајловићева је додала да се Србија и ове године прикључила светској кампањи “16 дана активизма против насиља над женама”, те да ће у Београду и градовима широм Србије током кампање у наранџасто, званичну боју ове иницијативе, бити осветљене бројне знаменитости, као и да ће 29.новембра у Народном музеју бити отворена виртуелна изложба са циљем подизања свести јавности о овом проблему. 

“Насиље над женама и девојчицама, било да је оно физичко, психичко или економско, јесте огроман проблем сваког друштва, па и нашег, и одговорност је свих нас. Важно је да не затварамо очи пред насиљем, да пријављујемо насилнике и да жене охрабримо и подржимо у тој борби. Важно је и да о томе не говоримо само данас и наредних 16 дана, већ током целе године”, рекла је Михајловићева.