Михајловићева: Не дискриминишите жене само зато што су мајке

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, осудила је данас поступак којим се над професорком Факултета организационих наука Весном Тодорчевић врши дискриминација само зато што се остварила као мајка и искористила своје законско право на породиљско одсуство.

“Уколико ова жена заиста није унапређена само зато што је на породиљском одсуству, то је недопустиво. Неприхватљиво је да било која запослена жена сноси санкције и нема могућност да напредује у каријери само зато што се остварила у улози мајке. Њено законско право је да искористи породиљско одсуство и брине о детету, а једини аргумент за професионално напредовање треба да буду академска достигнућа и остварени учинак”, рекла је она. 

Михајловићева, која је и сама универзитетска професорка, истакла је да је женама у научној заједници теже да напредују јер није лако ускладити професионалне и обавезе у домаћинству, јер оне и даље двоструко више времена проводе у обављању неплаћених кућних послова, те да је недопустиво жене додатно кажњавати због тога.