Михајловићева: Насиље није питање једног министарства, већ целог друштва

Координационо тело није формирано случајно, јер родна равноправност, као и проблем насиља над женама нису питање једног министарства, то је питање целог друштва. Тадашњи премијер и влада препознали су да насиљу можемо да се супротставимо само ако постоји координација државних институција и активно учешће невладиног сектора и медија, рекла је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

„У последњих десет година 347 жена је изгубило живот, а 21 у овој години. То је страшна статистика, као и то да у Србији свака друга жена трпи неку врсту насиља, а свака трећа физичко насиље”, рекла је Михајловићева у интервјуу за портал Telegraf.rs.

Према њеним речима, држава је ту да доноси законе и направи систем, али то није довољно ако се у ту борбу не укључи читаво друштво.

„Држава доноси законе и они се примењују, али да би решили проблем насиља над женама морамо примену закона спустити на локални ниво. Морамо да мењамо свест, да радимо са најмлађима, да едукујемо људе и да више бринемо једни о другима. Једино на тај начин ћемо постати друштво са нултом толеранцијом на насиље, у којем је насиље неприхватљиво”, изјавила је Михајловићева.

Mихајловићева је подсетила да је формирањем Координационог тела, 2014. године Србија постала једина земља која има институцију за родну равноправност на чијем је челу потпредседница Владе.

„Наш задатак је да поред тога што доносимо законе и стратегије, координирамо рад државних институција, али и цивилног сектора који је пуно урадио у овој области”, закључила је она.

Такође, Координационо тело активно учествује и увођењу конкретних мера против насиља – као што је увођење националног СОС телефона и паник тастера.

„Пре две године Координационо тело је иницирало успостављање националног СОС телефона. Искрено се надам да ћемо га добити ускоро, јер смо једина земља у региону која нема ову услугу. Такође, имамо договор са локалним самоуправама да уведемо паник тастере у 60 центара за социјални рад, како би заштитили људе у тим установама”, додала је Михајловићева.

Говорећи о одговорности институција за недавна убиства у центрима за социјани рад, Михајловићева је рекла да одговорност за сваки пропуст мора да буде индивидуална, јер је нетачно да систем не функционише.

„Противник сам сваке генерализације. У последње две године жене су се охрабриле да пријаве насиље и неприхватљиво је да због пропуста појединца, оне изгубе поверење у институције које функционишу”, рекла је она.